ali yıldırım sezer
sol
sağ2
sağ3

Güncel

“1400 Kişinin ekmeği var burada“

Pazara indiler. CHP Kocaeli İl Örgütü, Doğu Kışla Kapalı Pazar Alanı’nda kurulan Perşembe pazarında hem pazarcı hem de vatandaş ile bir araya gelerek sorunları dinledi.

6 Ocak 2022 Saat: 14:50
“1400 Kişinin ekmeği var burada“
“1400 Kişinin ekmeği var burada“

Ata Baran SANCAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Harun Yıldızlı ve il yönetimi, Doğu Kışla Kapalı Pazar Alanı’nda kurulan Perşembe pazarında hem pazarcı hem de vatandaş ile bir araya geldi. Yıldızlı, tek tek tezgahları gezerek durumu sordu. Ayrıca il yöneticileri “Mutfakta yangın var” isimli broşürlerden dağıttı. Bildiride Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerileri de yer aldı.

“BU HAK MI?”

İzmit Perşembe Pazarı’nda alışveriş yapan emekli Ayla Demirbaş; “Ülkeyi yönetenler, bizim vergilerimiz ile en lüks hayatı yaşıyor. Yatağa yattıkları zaman acaba vicdanları rahat mı? Ben bu soruyu yıllar önce de sordum. Benim çocuğum çalışacak, vergi verecek ama sonra ben o çocuğuma bir lira vereceğim. Madem din, iman diyorlar; bu haksa eğer o zaman Kur’an’a göre yaşa. Alım gücüne ise hiç girmek istemiyorum” dedi

“DİNİ KULLANIYORLAR”

İzmit Perşembe Pazarcı esnaflarından Nihat Okuyucu; “Zamlardan dolayı doları bahane ediyorlardı ama şimdi dolar da düştü. Elektrik, doğalgaza zam geldi. Yeter artık. Biz artık esnaf olarak bıktık. Bu hafta aldığımız ürünü bir daha ki hafta aynı fiyata alamıyoruz. Artık bıktık. Utanmadan biz müslümanız diyorlar. Biz onlar ile aynı dinden değiliz. Dini kullanıyorlar başka bir şey yok. Dini kullanıyorlar, artık bıktık” dedi.

“YANDAŞLARINI DÜŞÜNÜYORLAR”

Nihat Okuyucu’nun yanında çalışan pazarcı esnafı ise; “Bizim başımızda olan kişiler oldukça bu düzen düzelmez. Herkes kendine göre düşünüyor. Yandaşları düşünüyorlar. Gerçekten şu ana kadar böyle bir şey görmedim. AK Parti sadece yandaşlarını düşünüyor” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH SİZ GELİRSİNİZ”

İzmit Perşembe Pazarcı esnaflarından Sinan Yıldız ise; “7 liraya karnabahar alıyoruz. 8 liradan satıyoruz. Bize denetim yapıyorlar, kar marjinaliniz yüksek diyorlar. Nasıl ayakta duracağız? Kirayı, işçi maliyetini, poşet ücretini, kendi karını da koy. Poşeti 17 liraya alıyorduk ama şimdi 35 lira oldu. Ben 7 lirsya aldığım malı 8 liradan satarak ne kazanacağım. Yer kirası 200 lira olmuş. İnşallah gelirsiniz de düzeliriz” ifadelerini kullandı.

“SIKIŞTIRIN BİRAZ”

Bir diğer pazarcı esnafı Halis Alataş; “Bizi bitirdiler. Valla millet ekmek bulamıyor. Pazardan kimse bir şey alamıyor. Emekli maaşı 2 bin 500 lira olmuş. Kim, nasıl geçinecek bu paraya? Yazıktır, günahtır. Siz de biraz hareketli, canlı olun. Sizde de bir şey yok. Sıkıştırın biraz. Yeter artık. Ne zaman sandık olacak? Sokağa çıkamıyoruz. Hemen kelepçe vuruyorlar. Yeter artık” dedi.

“VATANDAŞ KÖR DEĞİL”

Pazardaki denetimler ile ilgili konuşan Ensar Kuşat; “Pazarı denetliyorlar ama takıldıkları tek şey ise neden etikette elma yazmıyor. Bu alan vatandaş kör değil. Armut değil elma olduğunu herkes görüyor. Başka bir şey bulamıyorlar sadece buna takılıyorlar” şeklinde konuştu.

“YAZIK, GÜNAH”

İzmit Perşembe Pazarı’nda alışveriş yapan Mukaddes Üzmez; “İndirim var diyorlar. Hani nerede indirim? Bir kilo salatalık olmuş 10 lira. Tayyip buna dur desin. Yazık günah bu fakire. Asgari ücret ile geçinenler var. Çoluk çocuk sahibi bunlar. Yazık, günah” dedi. Nagüle Günaydın ise; “Çok kötü, çalıştığmız halde yetişemiyoruz. İki kişi çalıştığımız halde yetişemiyoruz. Hayat kötü, şartlar daha da kötüye gidiyor. İnşallah sesimizi duyan çıkar” ifadelerini kullandı.

“HEM PAZARCI HEM EV HANIMI SIKINTIDA”

Pazar ziyaetinin ardından değerlendirmelerde bulunan CHP İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı; “Pazarı dolaştık. Hem esnafın halini hem de vatandaştan direkt birinci ağızdan, ev hanımlarından mutfağın halini sorduk. Gerçekten ciddi anlamda hem pazarcı esnafı hem de ev hanımları sıkıntıda. Cidddi bir alım gücü düşüklüğü var. Emeklilerin verilen zammı yetiştiremediklerini görüyoruz. Geçimde ciddi bir sıkıntı olduğunu birebir sizler de gördünüz burada. Biz vatandaşın, esnafın sesi olmak için sokakta olmaya devam edeceğiz İlk seçimde vatandaşın yüzünü güldüreceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Sandığın hemen gelmesi noktasında vatandaşımızın talebini sizler de duydunuz” dedi.

“UCUZ DİYE VATANDAŞLAR ALİ KAHYA’DAN GELİYORLAR”

CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı son olarak Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim’i ziyaret etti. Başkan Yıldızlı, Serim’e yönelttiği soruda, “Bana pazardaki bazı vatandaşlardan şikayetler geldi. Sanırım Ali Kahya Pazarı’da sizlere bağlı. Ali Kahyalı bir vatandaş, “Başkanım ben AK Parti seçmeniyim. Ama Ali Kahya’da alışveriş yapmıyorum. Orada çok pahalı, bende Perşembe Pazarını tercih ediyorum. Oradan buraya geliyorum dedi. Orada söz birliği ediliyor, daha pahalıya satılıyor.” Dedi. Mesela dün orada Pazar varmış, gitmemiş buraya gelmiş.” İfadelerini kullandı.

“1400 KİŞİNİN EKMEĞİ VAR BURADA”

Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim, Yıldızlı’nın sorusuna; “Pazarda sorun yok, herkes memnun. Kocaeli’nin ve İzmit’in en ucuz pazarları Perşembe ve Cumartesi Pazarları. Yaklaşık bir günde 80 ila 100 bin vatandaş buradaki pazara geliyor. Buraya ne otopark yetiyor ne memur yetiyor nede amir yetiyor. Eskiden biliyorsunuz çok az yerde Pazar vardı. İzmit Perşembe Pazarı, vatandaşların ayak alışkanlığı edindiği bir yer. Ben neredeyse her gün buradayım. Perşembe ve Cumartesi günleri yerimdeyim. Zabıta ve memur arkadaşlara çok teşekkür ederim. Hiçbir sorun yaşamıyoruz. Burada 700 esnaf var, yanlarında da 1’er kişiden çırak var. 1400 kişi kavgasız gürültüsüz ticaret yapıyoruz. Burası insanların ekmek kapıları, eğer kavga edeceksen gideceksin başka yere. Pazardaki esnaf arkadaşlarımızla ilgili bazı etiket sıkıntılarımız oluyor. Etiketleri yazarken yarım kilo değil de bir kilo yazılması gerekiyor. Şu anlık bir sıkıntımız yok Allaha şükür” şeklinde cevap verdi.

 

PAZARDA FİYATLAR ŞÖYLE:

Kıvırcık Adet: 3,5 TL

Havuç Kg: 5 TL

Pırasa: 4 TL

Roka Demet: 3 TL

Patates Kg: 5 TL

Mandalina Kg: 5 TL

Muz Kg: 9,90 TL

Biber Kg: 12 TL

Pirinç Kg: 8 ile 14 TL

Ispanak Kg: 8 TL

Limon Adet: 3,5 TL

Portakal Kg: 5 TL

Salatalık Kg: 10 TL

Soğan Kg: 2,5 TL

Domates Kg: 10 TL

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız