Güncel

5000 kişiyi ilgilendiren toplantıda konuştu

Lastik-İş Sendikası Brisa, Pirelli, Prometeon’da çalışan, yaklaşık 5 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi için şirketlerle dördüncü kez masaya oturdu.

15 Mart 2022 Saat: 21:01
5000 kişiyi ilgilendiren toplantıda konuştu
5000 kişiyi ilgilendiren toplantıda konuştu

Ata Baran SANCAR

Lastik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Brisa, Pirelli, Prometeon ile 10 Şubat tarihinde başlayan toplu iş görüşmelerinin dördüncüsü bugün Başiskele’de bulunan Tryp By Wyndham Otel’de gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş görüşmelerine Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, genel merkez, Kocaeli Şube yöneticileri ve iş yeri temsilcileri katılırken işverenler adına ise Brisa İK Direktörü Nilgün Özkan, Çalışma İlişkileri Müdürü Murat Şahin, Premeteon İK Direktörü Nil Himmetoğlu, İK Müdürü Okan Vural, İK Ayça İnantekin, Pirelli İK Direktörü Frencesca Ballabene, Hukuk Direktörü Cemile Onat, İK ve Endüstri İlişkileri Müdürü Hakan Bahtiyar katıldı.

"DİSİPLİNE SEVK FARKLI ANLAM ÇIKARTABİLİR"

Toplantı sonrası açıklama yapan Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “Görüşmelerde genel itibariyle en fazla üzerinde durduğumuz konu disiplin maddesi oldu. Disiplin kurulunun oluşturulması maddesi üzerinde durduk. Sendika olarak 72 yıldır Türk sendikal hareketinin içerisinde olan bir sendikasıdır. Bütün toplu sözleşmelerinde bazı iş yerlerinde olduğu gibi bir disiplin kurulu keyfi yoktur. Lastik İş Sendikası böyle bir talebi asla kabul etmemiştir. Bunun üzerinde yoğun bir görüşmeler oldu. Bunlardan bir tanesi fabrikada işi erken bırakmak, bazı yerlerde sigara içmek, devamsızlık ile ilgili disiplin kuruluna sevk edilip orada farklı anlamla ortaya çıkabilecek başka kavramları ortaya getirdiler . Biz bunu kabul etmedik.

"BIÇAK ARTIK KEMİĞE DAYANDI"
Diğer getirmiş oldukları değerlendirmeler neticesinde de diğer endüstriden farklı olarak şöyle bir yaklaşımda bulundular. Birinci altı ay için enflasyon, ikinci altı ay için enflasyon, üçüncü altı için enflasyon, sosyal yardımlarda birinci yılda artı iki yıl da enflasyon şeklinde verdiler. Ücret konusunda talepleri bu oldu. Önümüzdeki toplantıda genel konularla görüşeceğiz. Böyle bir enflasyonu kabul etmedik. Yüzde 25 buçuk kabul edilir bir rakam değildir. Bu dönem enflasyonla yürüyeceğimiz bir toplu sözleşme dönemi değildir. Geçmiş özellikle dönemlerde satın alma gücümüzü korumakla alakalı taleplerimiz olmuştu bu dönem satın alma gücümüzü yükseltecek enflasyon olacak. Bugün herhangi bir madde geçmedi. Birinci yıl enflasyon artı 2 puan yüzde 38 ikinci yıl enflasyon. Eşit işe eşit ücretle ilgili kaldırılma talepleri var. Yeni işe giriş ücretleri, süre maddeler üzerinde yüzeysel görüşmeler yaptık. Maddelerin içeriğine girip bir değerlendirme yapmadık. Bıçak artık kemiğe dayandı. Kazanılmış olan haklarımızdan taviz vermeyeceğiz. Piyasadaki satın alma gücünün kemiklerimize kadar düştüğünü hissediyoruz. 23 Mart tarihinde beşinci oturum için görüşülecek” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız