Güncel

"Altın alış ve satış fiyatları arasındaki farkı küçülttük"

Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, altın alış ve satış fiyatları arasındaki farkı küçülttüklerini ifade etti. Pandemi sürecinde bu konuda fedakarca davrandıklarını belirten Koç, kuyumcular arasında imzalanan etik ve ahlaki değerle

18 Kasım 2020 Saat: 16:28
Altın alış ve satış fiyatları arasındaki farkı küçülttük
"Altın alış ve satış fiyatları arasındaki farkı küçülttük"

Kuyumcu esnafı olarak altın alış ve satış fiyat farkını indirdiklerini ifade eden Kuyumcular Derneği Başkanı Nuri Koç, “Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı pandemi sürecini yaşıyoruz. Vefat edenlere rahmet hastalara şifa diliyoruz. Değerli doktorlarımıza, hemşirelerimize ve tüm sağlık çalışanlarımıza sevgi ve saygılarımızı iletiyoruz. 20-25 yıldır kuyumcu ticaretinin geldiği sürecin sonunda mağduriyetler halkımıza yansıdı. Ayrıca bu ortam sonrası güvensizlik kelimesi yaftalandı kuyumculara. Bu süreçten sonra 1 Temmuz 2019’da Etik ve Ahlaki Değerler Protokolü’nü imzaladık” dedi.

‘ALTIN ARTIŞI FİYATLARA YANSIDI’

Kuyumcular arasında imzlanan protokolün Türkiye’deki diğer kuyumculara örnek olduğunu söyleyen Koç, “Yasal olmayan tüketici mağdur eden konular sebebiyle kuyumculukta etik ve ahlaki değerler protokolünü imzaladık. İmzalanan protokolün denetimiyle alakalı bizler görevlendirildik. Etik ve ahlaki değerler unsuru olan bu ekranı kullanıyoruz. Üyelik logosu olmayan kuyumcuların yaptığı satışa asla kefil değiliz. Üye logosu olmayan arkadaşlarımızı da yasal çerçeve altına almaya çalışacağız. Fiyatlar çok oynadı. Pandemi sürecinden bu yana yüzde 80 civarında altın artışı oldu. Bu artış bize alım satım aralığı konusunda sıkıntılar doğurdu. Bu doğal olarak vatandaşa da yansıdı” dedi.

‘ALIŞ SATIŞ FARKI 22-23 TL ARASINDA’

“Biz kapalı çarşının fotokopisiyiz” diyen Koç, “Dünya piyasasında altın alım satımı, farkları ve temini noktasında ara açıldıkça temin ettiğimiz altın fiyat yükselince mecburen vatandaşa yansıyor. Bu süreci elimizden geldiğinde idare etmeye çalıştık. Hem pandemi sürecini, hem piyasanın durumunu göz önüne alarak fiyat aralığını 31 Aralık’a kadar çok cüzi karlarla fiyat ekranı hazırladık. Yine serbest piyasada kuyumcularımız fiyat aralığını az olsa da değiştirebilir. Ara farkımız yaklaşık 22-23 TL civarında. Zaten kuyumcunun yüzde 5 maliyeti var çok cüzi karlar kaldı bize. Vatandaşlardan ricamız ‘Daha önce çok indiriyordunuz şimdi neden az indiriyorsunuz’ demesinler anlayışlı olsunlar. Bunlar zaten indirimli fiyatlar. 

‘HIRSIZLAR KORKARAK GELİYOR’

Konuşmasını sürdüren Başkan Koç, “1 Temmuz’dan itibaren başladığımız süreçte kuyumculukta disiplini sağlama, doğru ticari sağlama, güveli kuyumcu olma adına yaptığımız hizmetlerden birisi de tüm kuyumcu dükkan kamera sistemlerini yenilettik. Sahte altın, hırsızlık gibi mağduriyetleri önleme adına altyapı hazırladık. Polisimizle iş birliği yapıyoruz. Ülke genelinde hırsızlar Kocaeli’ye daha dikkatli ve korkarak geliyor. Kamera sistemi eksik olan arkadaşlarımızın da tamamlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SEKTÖRÜ ZEDELİYORLAR’

Pos tefeciliğine de vurgu yapan Koç, “Kuyumcuların bu noktalara gelmesinin bir sebebi de hiç hoş olmayan halk dilinde ‘pos tefeciliği’ denen durumların yaşanması. Bunun önlenmesi için 2013’ten beri Ankara’da da önemli toplantılarda söz alarak teklifler yaptık. Hala şehrimizde 3-5 ‘i geçeceğini zannetmiyoruz bu işi yapanların. Hala bu işi yapanlar var. Kısa yoldan helal ve yasal olmayan kuyumculuğu zedeleyen arkadaşlarımız olabilir. Halkımızdan çevre esnafımızdan destek istiyoruz. Çalınan altınların bulunması konusunda da destek istiyoruz. Halkımızdan özellikle ricamız sağda solda para alışverişi olduğunu görenler bize bildirsin. Sektörümüzün gelişimi sağlamak, kuyumcuların önüne daha güvenle bakmasını sağlamanın mücadelesini veriyoruz” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız