Güncel

Bahanelerinin arasında sığınıyorlar

KESK Kocaeli Şubeler Platformu tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında; TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına tepki göstererilerek, “Yıllardır sahte resmi enflasyon rakamlarına göre yapılan artışlar hepimizin reel

16 Haziran 2022 Saat: 11:12
Bahanelerinin arasında sığınıyorlar
Bahanelerinin arasında sığınıyorlar

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, ‘Enflasyon farkıdeğil, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istiyoruz” diyerek bugün Sabri Yalım Parkı’nda bir araya geldi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına; TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekci, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, SES Şube Başkanı Murat Harata, KESK Dönem Sözcüsü Yeliz Yılmaz Karstarlı, Eğitim Sen Şube Başkanı Suphi Yıldırım, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma, Haber Sen İl Temsilcisi Yunus Emre Toptaş, Hdp İl Eş Başkanı Mehmet Selim Akboğa, Hdp İl Eş Başkanı Leyla Aygün katılım sağladı.

“ENFLASYON 24 YILIN REKORUNU KIRDI”

KESK Dönem Sözcüsü Yeliz Yılmaz Karstarlı, tarafından okunan açıklama şöyle: “Ülke tarihinin belki de en karanlık döneminden geçiyoruz. Bir avuç mutlu azınlık dışında kalan 84 milyon olarak ülkeyi yönetenlerin aldığı yanlış kararların faturasını daha fazla işsizlikle, daha fazla yoksullukla ödemeye devam ediyoruz.İktidarın talimatları ile belirlenip, TÜİK vasıtası ile açıklanan resmi enflasyon bile yüzde 73,5 ile son 24 yılın rekorunu kırmış bulunuyor. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon ise çoktan yüzde 150’yi aştı. Buna karşın kamu emekçileri olarak maaşlarımızda yaşanan artış ‘toplu sözleşme’ artışları ve enflasyon farkları ile sadece yüzde 44’te kaldı.

BAHANELERİN ARKASINA SIĞINIYORLAR
Bu karanlık tabloda iktidar sözcüleri her fırsatta‘enflasyon tüm dünyada rekor’ kırıyor bahanelerinin arkasına saklanıyor. Bin bir oyunla düşük gösterilen resmi rakamlara göre bile Türkiye enflasyonu en yüksek ülkeler sıralamasında dünya beşinciliğine yükselmiş bulunuyor.Hız kesmeden devam eden zam sağanağında bir gün aldığımızı ertesi gün aynı fiyattan alamaz hale geldik. Nereye, neye baksak ateş pahası fiyatlarla karşılaşıyoruz. Temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 6 bin 74 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 19 bin 785 TL’ye ulaşırken ortalama kamu emekçisi maaşı 6 bin 750 lirada kaldı. İşin en kötüsü biz “geçinemiyoruz” diye feryat ettikçe onlar zengini daha zengin fakiri daha fakir hale getirmeye dönük politikalara sarılıyorlar. 
ZENGİNLERE PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR
Ekonominin dibe vurduğu bu dönemi bile parası olanlar için fırsata çeviriyorlar. Kur Korumalı Mevduat Sistemi ile bugün 17 TL’yigeçen dolardaki artışın maliyeti bizim, halkın ödediği vergilerden, hazineden alınıp zenginlerin cebine aktarılıyor. Bu sistem ile bizim cebimizden alınan tutar şimdiden 50 milyar TL’yi buldu.  Ama bu da yetmedi. Şimdi de Gelire Endeksli Senet (GES) adı altında kamu kurumlarının gelirlerine göz konuluyor. Yüz yıllar öncesinin iltizam sisteminden farkı olmayan bu sistemle Devlet Hava Meydanları gibi geliri yüksek kurumlar adeta zenginlere peşkeş çekiliyor.Sermayeye, patronlara, zenginlere bonkör olanlar, ülkenin kaynaklarını güvenlikçi savaş politikaları ile heba edenler sıra dar gelirlilere, işçilerle, emekçilere gelince türlü türlü bahaneler yaratıyor.  
MAAŞLARIMIZ CEBİMİZE GİRMEDEN BUHARLAŞIYOR
Maaşlarımız daha cebimize girmeden buharlaşıyor. Buna rağmen siyasi iktidarın temsilcileri “memur maaşları bütçeye yük” gibi pervasızca açıklamalara imza atmaya devam ediyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, maaşlarımızı her gün, her an iliklerimize kadar yaşadığımız hayat pahalılığına göre değil, masa başında takla attırılan sanal rakamlara göre arttırmaya devam etmek istiyorlar.Kendine ‘sendika’ diyen kimi yapılar ise içine sürüklendiğimiz derin yoksulluğa çözüm olarak Eşel Mobil Sistemini talep etmenin ötesine geçemiyorlar. Mevcut durumda maaşlarımıza altı ay geriden yansıtılan enflasyon farkının öne çekilmesini, maaşlarımızın her ay gerçekleşen resmi enflasyona göre artırılmasını çok önemli bir talep gibi yutturmaya çalışıyorlar.

SÖZLER HEMEN UNUTULDU
Yıllar önce verilen sözler hemen unutuluyor. Milyonlarca kamu emekçisinin, emeklinin adil bir ek gösterge talebi kapsamı alabildiğine daraltılarak görmezden geliniyor. “Kamuda 3600 devrimi” diye yutturulmak istedikleri düzenlemeden 5,3 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin yararlanacağını iddia ediyorlar. Oysa düzenleme ile daha baştan 600 bine yakın sözleşmeli çalışanı her bakımdan, 2008’den sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon 750 bin kamu emekçisini ise emeklilik maaşı bakımından kapsam dışında tutuyorlar. 600 puanlık artışın ek göstergesi 3000’in altında olanlara sınırlı yansıyacağı düzenlemeyi ‘devrim’ diye yutturmaya çalışıyorlar.Buradan yinelemek isteriz. Ek gösterge adaletsizliğine bir an evvel son verilsin, herkese insanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı bağlansın. 

EK GÖSTERGE HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ
Oysa yıllardır sahnelen oyun apaçık ortadadır. Maaş artışlarımızı düşük tutmak için resmi enflasyon da düşük gösterilmiştir.Bunun için yapılan hileler özellikle enflasyon farkı alacağımız aylar yaklaştıkça daha da artmıştır. Memur Sen ve bağlı sendikaları yıllardır masa başında oluşturulduğunu bildikleri bu sahte rakamların altına imza atmışlar, üstelik kamu emekçilerinin temel hiçbir sorununu çözmeyen mutabakatları “tarihi başarı” diyerek övmekten de geri durmamışlardır. Sonuçta yıllardır sahte resmi enflasyon rakamlarına göre yapılan artışlar hepimizin reel gelirini buharlaştırmış, maaşlarımız geldiğimiz noktada açlık sınırına yaklaşmıştır.Tüm bunlar yetmezmiş gibi bugün gelinen noktada TÜİK tarafından 90 yıldır yapılan enflasyon hesaplaması bile terk edilmiştir. TÜİK artık enflasyon sepetindeki 400’den fazla mal ve hizmetin fiyat değişimlerini bile paylaşmadan, kafasına göre enflasyon verisi açıklar hale gelmiştir.” 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız