koto 30
HATİPOĞLU
123
ORHAN BOZKURT 2

Güncel

Bu kitabın içinde bir tarih var

Abhaz köylerinde günümüze kadar varlıklarını koruyabilmiş olan yüzyılı aşkın durumdaki “Akuaskia” adı verilen ahşap evlerin fotoğraflarıyla oluşturulan Saida Jiyp-Ha’nın “Konuşan Evler” isimli kitabının tanıtımı, Kocaeli

18 Haziran 2021 Saat: 23:12
Bu kitabın içinde bir tarih var
Bu kitabın içinde bir tarih var

Ata Baran SANCAR

Kocaeli Kafkas Kültür Derneği, Seka Park’ta bulunan dernek binasında Abhazya’dan,Türkiye’ye gelen Gazeteci-Yazar Saida Jiyp-Ha’yı misafir etti. Gazeteci-Yazar Saida Jiyp-Ha’nın “Konuşan Evler” isimli kitabı, Abhaz köylerinde günümüze kadar varlıklarını koruyabilmiş olan yüzyılı aşkın durumdaki “Akuaskia” adı verilen ahşap evlerin fotoğraflarıyla oluşturuldu. Bunların arasında sahipsiz durumda olduğundan bir süre sonra maalesef yok olma tehlikesi altındaki yapılar da bulunuyor. Yazar bu çalışmayla eski Abhaz yaşantısını, ev düzenlerini, yapım tekniklerini ve estetik anlayışlarını ortaya koymaya çabalıyor.

YOĞUN KATILIM

Kitap tanıtım programına Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Erdal Çatan, Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Dr. Ali Yeşildal, Büyükşehir Belediyesi Birinci Hukuk Müşaviri Avukat Necmi Özen, Kartepe İlçe Spor Müdürü Erol Arutan, Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Üyesi Sadun Çetin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde Altyapı ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yapan Fazile Özkurt, Uzuntarla Adiğe Kültür Derneği Başkanı Sedat Yenişen, Ketenciler Çerkes Kültür Derneği Başkanı Birgül Özkanlı, Tütünçiftlik Kafkas Kültür Deneği Başkanı Musa Tavan, Kocaeli Dostluk Kulübü Başkanı Şamil Devrim ve dernek üyeleri katıldı.

“CİDDİ ÇALIŞMA VAR”

Programda konuşan Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Erdal Çatan, “Bugün bizim için çok özel bir gün. Abhazya’dan Gazeteci-Yazar Saida Jiyp-Ha aramızda. Abhaz ve Çerkez evlerinin gözlemlendiği bu kitapta çok ciddi bir çalışma var. Bize, sizin misafirim olacak dediklerinde kabul edeceğimizi söyledik. Bu kitapta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Pandemi süreci nedeniyle katılımı kısıtlı tutmak zorunda kaldık. Bugün burada 25 kişi var. Yarın bir başka 25 dernek yöneticisi ile başka program gerçekleştirebiliriz. Kimsenin alınmamasını istiyoruz. Bizim gönül bağımız var” dedi.

“ÜÇ DİLE ÇEVRİLDİ”

Başkan Çatan’ın ardından sözü alan Gazeteci-Yazar Saida Jiyp-Ha, “Konuşan Evler” isimli kitabı hakkında bilgi verdi. Jiyp-Ha, “Kültürleri ve yaşantıları konu aldığımız bu kitap için ciddi bir çalışma yaptık. “Konuşan Evler” isimli kitabımızı Abazca, Türkçe, Rusça olarak üç dile çevirdik. Emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız