Güncel

BÜYÜK ADIM ATILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve MARKA işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Kocaeli Doğa Turizm Parkurları Projesi tanıtımı Maide Restorant’ta gerçekleştirildi.

25 Ocak 2020 Saat: 13:40
BÜYÜK ADIM ATILDI
BÜYÜK ADIM ATILDI

Feyza Bilge SERTEL

Kocaeli’deki yürüyüş ve bisiklet parkurlarının sayısını ve niteliklerini arttırmak için hayata geçirilen Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın finanse ettiği  “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” Projesi açılış toplantısı bugün Seka Park’ta bulunan Maide Restorant’ta gerçekleştirildi. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kültür Turizm Dairesi Başkanı Raşit Fidan, Turizm ve Doğal Yaşam Alanları Şube Müdürü Ömer Bahadır Özyılmaz, Tabiat Parkları Şube Müdürü Nezih Kahraman, Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Sami Karacan, Marka İzleme ve Değerlendirme Birimi Müdürü Devrim Şavlı, KOÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Tümay Mercan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Kandıra Turizm Derneği, Nikomedya Trekking, Kocaeli Bisiklet Platformu, KOÜ Kocaeli Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü temsilcileri katılım sağladı.

 

Proje ile ilgili sunumu ORMANYA Doğal Yaşam Alanları Şefi Önder Alioğlu gerçekleştirdi. Alioğlu, ”Büyükşehir belediyesi ve MARKA tarafından finanse edilen, Kocaeli’de sadece doğa yürüyüş parkurları dışında sosyokültürel anlamda ilimize katkı sağlayacak çok büyük adım için burada beraberiz. Kocaeli’nin eşsiz doğasının tanınabilirliğini arttırarak, doğa ve kültür lokasyonları arasında bir parkur ağı oluşturulmasını hedefliyoruz. Hedeflerimiz, Kocaeli doğa turizminin geliştirilmesine katkı sağlanması, bireylerin hareket odaklı sağlıklı yaşama teşvik edilmesi, Kocaeli’nin doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması, turistlerinin ve kent sakinlerinin Kocaeli doğasını keşfetmelerine olanak sağlanması, Kocaeli’nin ekturizm potansiyelinden faydalanarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi” şeklinde konuştu.

 

 

Projenin aşamalarından bahseden Alioğlu, “Projenin aşamalar ise Doğa yürüyüş rotalarının işaretlendirme, tabelalandırma ve yönlendirme çalışmaları, doğa yürüyüş parkurları, aplikasyonu ve takip uygulaması, Doğa Turizm Çalıştayı, doğa eğitim ve etkinlikleri,  doğa parkurları web sitesi ve tanıtım videolarının çekilmesi ve kapanış konferansı olarak yapılacak. Yapacağımız alanların tamamını bisikletle, yürüyerek ve karavanla ulaşabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Amacımız Kocaeli Doğa Turizm Ağı. Kentimize gelen bir turist dilerse Gebze’de Yörük Yolu’ndan başlayarak Kandıra’ya kadar seyahat edebilecek bir ağ hedefliyoruz”dedi.

 

Alioğlu, “2 bin 580 kilometre 113 parkurla Türkiye’nin en uzun parkurları Kocaeli’de.  Kocaeli sanayi kenti olarak algılanmasına rağmen doğa alanına sahip. Mobil uygulamaya iz kaydı, çevrimdışı harita özelliği, hareket ölçümü puanlaması ve bilgi paylaşımı (yıl sonu en çok yürüyen kişi, bisiklete en çok kim bindi vs.) gibi özellikler eklemeyi planlıyoruz. Proje kapsamında GSM özellikle cihazlar ile kullanıcıların güvenliklerini sağlamak adına parkurlar anlık takip edilecek. Bu alan ile ilgili çalışma yapan ünlü kişiler birlikte yürüyüş etkinlikleri gerçekleştirilecek. Proje süresince 720 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. 670 adet yönlendirme araçları, tabelalandırılan doğa yürüyüş güzergahı uzunluğu 2 bin 580 kilometre olacak.  İleride de hava parkurları (yamaç paraşütü, planör, yelken kanat vb.), su altı ve su üstü parkurları, kış sporları parkurları, tırmanış rotalarını hayata geçirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

 

 

Alioğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, “İlimiz Kocaeli’deki yaşayan insanımızın bedenen, ruhen ve yaşadığı çevre ile tam bir birlik halinde olması için, mutlu şehir Kocaeli için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’ın bizler çizdiği vizyon çerçevesinde bugün bir proje ile daha beraberiz. 3 bin 626 metre kare ilimiz. Yüzde bir buçuğu kadar sanayi, yüzde 3 iskana açık olan, yüzde 44’lük alanın ormandan, doğadan oluştuğunu belirtmek isterim. Karadeniz ve Körfezimizde 6 mavi bayraklı plajlarımız var. Kayak tesisleriyle, 2 bin 580 kilometre 113 parkurlarıyla eşsiz güzellikleri olan, Marmara’nın adeta nefes aldığı bir il. Kentimizde yaşayan vatandaşların ve bölge vatandaşların yaşadığı çevre olan ilişkisinin ve kendiyle barışık mutlu bir toplum olmamızın bu tür faaliyetlerle olduğuna inanıyorum” ifadelerinde bulundu.  

 

 

Aydınlık, sözlerine “Nisan ayında belediyemizin Kocaeli Turizm master çalışması olacak. O çalıştaydan sonra vizyonumuz, yol haritamız daha da netleşecek. Üniversite, STK’larla neler yapacağız bunu belirleyeceğiz. Bu projeden sonra zaten ilimizin Türkiye’deki en büyük doğa yürüyüş parkurlarına sahip ilimizin 81 ilimizde destinasyon merkezi haline gelmesini umuyoruz. Biz 3 bin 626 metrekareyi dantel dantel işlemeye çalışıyoruz. İnsanımızın sağlıklı yaşam sürdürmesini amaçlıyoruz. Şehre çok yakın ormanların içinde yürüyerek, mavi bayraklı kıyılarda yüzerek bunu yapabiliriz. Ulaşım konusunda ve bu parkurların tanıtılması konusunda büyükşehir olarak daha da çok çalışacağız. Bize paydaş olarak destek veren Başiskele Kaymakamı’na ve Başiskele Belediye Başkanı’na, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyorum” şeklinde devam etti.

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız