Güncel

Büyükakın: Kocaeli’de bir damla su arıtma yapılmadan bırakılmıyor

Büyükakın, “Marmara Denizi’ne bir günde 4,5 milyon metreküp evsel atık deşarjı yapılıyor, bunun yüzde 53’ü ön arıtma yapılarak denize bırakılıyor. Kocaeli’de bir damla, bir metreküp su denize arıtma yapılmadan bırakılmıyor

8 Haziran 2023 Saat: 11:57
Büyükakın: Kocaeli’de bir damla su arıtma yapılmadan bırakılmıyor
Büyükakın: Kocaeli’de bir damla su arıtma yapılmadan bırakılmıyor

MARMARA DENİZİ GÜNÜ FARKINDALIK İÇİN

Marmara Denizi’nin karşı karşıya olduğu kirlilik tehdidi ve müsilaj krizinin sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın öncülüğünde yerel yönetimlerden sivil toplum kuruluşlarına, bilim insanlarından özel sektöre kadar çok paydaşlı Marmara Denizi Eylem Planı Haziran 2021’de ilan edildi. Eylem Planı içerisinde de Marmara Denizi’ni sağlığına kavuşturma misyonuyla Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı’nın oluşturulması kararlaştırıldı. Bu kapsamda farkındalık oluşturmak amacıyla 8 Haziran Marmara Denizi Günü ilan edildi.

5 TON ATIK ÇIKARILDI

Marmara Belediyeler Birliği, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gölcük Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile  Balıkçılık ve Orman Müdürlüğü ortaklığında 8 Haziran Marmara Denizi Günü nedeniyle Gölcük Değirmendere Vapur İskelesi’nde “biyoçeşitlilik” temasının vurgulandığı program düzenlendi. Yapılan çalışmalarda dokuz günde 5 ton atık çıkarıldığı belirtildi.

GENİŞ KATILIM

Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm belediyelerin katılımları ile eşzamanlı yapılan farkındalık etkinliği kapsamında hayalet ağların temizliği, deniz dibi temizliği, sahil kıyı temizliği yaklaşık dokuz gündür tekneler ve dalgıçlar tarafından yapıldı. Atıkların bir kısmı alanda sergilendi. Düzenlenen programa Vali Yardımcısı Ali Ata, Marmara Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, il müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Caferi Tayyar Mert, AK Parti Gölcük İlçe Başkanı Çetin Seymen, Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, muhtarlar ve Hacı Halit Erkut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.

“BURADA MİSİNE AĞLARI KULLANILDI”

Açılış konuşmasını yapan su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, “99 depreminden kalan ciddi bir enkaz var. Balıkçılık da burada çok yaygın. O ağların yarattığı tahribat söz konusu. Yaklaşık dokuz gündür buradayız. Su Altı Topluluğu ile birlikte çıkardık. Çok trajik sahnelere de tanık olduk. Misine ağları tüm dünyada kullanılmasının yasak olmasına karşın burada kullanıldığını gördük. Misine ağlarına takılan hiçbir canlının kurtarma şansı yok” dedi.

“SU KALİTESİ GERÇEKTEN İYİ”

“Gölcük, Kocaeli bir deniz, sahil şehri” diyen Ceylan, “Dipte çok sayıda deniz kestanesi göreceksiniz. Deniz kestanesinin olduğu yerde su kalitesi iyidir. Bu bölgede su kalitesi gerçekten iyi. İzmit Körfezi ekosistem açısından son derece önemli. Daha fazla duyarlılık oluşturmak amacıyla bu çöpleri çıkarıyoruz. Dilerim ki bu farkındalık insanlara bilinç olarak döner. Büyükşehir Belediye başkanımıza ve çevre koruma çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KÖRFEZİ TEMİZLEMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

Ceylan’ın ardından konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, “Müsilajı hep beraber Kocaeli’de yaşadık. Daha yaşanır hale getirmek, geleceğimiz olan genç nesillere denizleri miras bırakmak amacımız. Körfez’de yapılan birçok faaliyetlere şahitlik etmekteyiz. Bakanlığımız ve büyükşehrimizin yaptığı faaliyetlerle Kocaeli Körfezi’mizin gelecek nesillere bırakmak için canla başla çalışmaktadır. Yaptığımız faaliyetlerle Körfez’i temizlemeye çalışacağız. Bu sene çıkartacağımız hayalet ağları da geri dönüşüme kazandıracağız” dedi.

“BUNA DEĞER VERMEK ÇOK ÖNEMLİDİR”

Küçük’ün ardından konuşan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Buranın temizlenmesi, Marmara’nın temiz olmasıyla birbiriyle bağlantılı. Bizden sonraki kuşaklara buranın temizlenip bırakılması çok önemli. Bugün yapılan çapa çok anlamlı. Bunların tamamının kurtarılması çok önemli. Dip çamurunun temizlenmesi, biyolojik arıtmanın yapılması çok önemlidir. Denizin balıklandırılması çalışması önemlidir. Denizi kirleten malzemelerin çıkarılması çok önemlidir. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Buna değer verip, önem vermek çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

“O DURUMDA HEPİMİZ ŞAŞIRMIŞTIK”

Son olarak konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şu ifadeleri kullandı; “Önce ne yaptığımızı hatırlatmak isterim. Şu anda Marmara’nın tamamında yapılıyor. Çevre Bakanlığımızla, Tarım Bakanlığımızla, Marmara Belediyeler Birliğiyle yapılan çalışma bu. Müsilaj problemi ile karşılaştık; daha önce görmediğimiz bir şeydi. 2019 yılında bütün denizin, Marmara’nın tamamının müsilajla karşılaştığı o durumda hepimiz şaşırmıştık. Eğer siz denizde olması gerekenden çok daha fazla azot ve fosforun olmasına neden olursanız o mikroorganizmalar daha fazla ürüyor, Bunun sonucunda müsilajla karşı karşıya kalıyorsunuz.

“KOCAELİ’DE ARITMA YAPILMADAN BIRAKILMIYOR”

Eylem planı oluşturuldu. Alt başlıklarından bir tanesi denizdeki hayalet ağların çıkarılması. Bu görev de tarım bakanlığına verildi. Denizde kirliliğe sebep olan konular birkaç başlık altında toplanıyor.  Ben sizin yaşlarındayken belediye başkanı olacaksın deselerdi aklıma bile gelmezdi. Hayalimde böyle bir şey bile yoktu. Sadece Marmara Denizi’ne mi sahip çıkmak bizim borcumuz? Doğanın tamamına çıkmamız gerekiyor. Marmara Denizi’ne bir günde 4 buçuk milyon metreküp evsel atık deşarjı yapılıyor, bunun yüzde 53’ü ön arıtma yapılarak denize bırakılıyor. Kocaeli’de bir damla, bir metreküp su denize arıtma yapılmadan bırakılmıyor.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇEVRE PROJESİNİ YAPIYORUZ”

Hayalet ağ dediğimizde bunlar nasıl öldü diye düşünmeniz lazım. Balıkçılık faaliyeti esnasında denizin içinde bir yere takılıyor, denizden almakta zorluk çekince balıkçı bırakıyor. Denizden çıkarmak istiyoruz çünkü kaldığı yerde başka problem yaratıyor. Bu ciddi bir maliyet. Biz Marmara Denizi’ni temizlemek için azami gayret gösteriyoruz. Körfez’in bittiği noktada 11 buçuk milyon metreküp çamur var. Simsiyah bir çamur. 120 milyon dolar tutarında bir proje yapıyoruz. Bütçenin üçte biri cumhurbaşkanlığı, üçte birini çevre ve şehircilik bakanlığını, üçte birini de biz karşılıyoruz. Dünyanın en büyük çevre projesini üretiyoruz şu anda, inanılmaz bir iş yapıyoruz ama insanın içinden şu geçiyor ‘keşke bu hale getirilmemiş’ olsaydı.

“DÜNYAYI İYİ BİR GELECEK BEKLEMİYOR”

İklimler değişti. Neredeyse bahar yaşamadık. Bahar olmadı, birden yaz geldi. Marmara Bölgesi küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden bir tanesi. Bu daha az su kaynağı demek, bitki örtüsünün tüketilmesi demek, denizin tehdit altında kalması demek, su kaynaklarına ulaşmamız demek, yarının dünyasında daha büyük zorluklarla yaşamak, küresel ısınma daha da artarsa belki de bu bölgeyi terk etmek zorunda kalmamız demek.  Gerekli tedbirler alınamazsa dünyayı iyi bir gelecek beklemiyor.

“SAHİP ÇIKARSANIZ KURTARMA ŞANSIMIZ VAR”

Sizi dünyanın geleceği hakkında ümitsizliğe düşürmek istemem ama şöyle düşünün insanoğlunun dünya üzerindeki davranış biçimi ciddi problemler oluşturuyor. Sürdürülebilirlik kavramını unutmamanızı, sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek için faaliyetler gerçekleştirmenizi sizlerden özellikle rica ediyorum. ağaçlandırma, doğayı koruma faaliyetlerine katılmanız gerçekten çok önemli. Sizler sahip çıkarsanız doğayı kurtarma şansımız var. Hep fark etmeyelim gençler. Bunu demeyi artık bırakalım, harekete geçelim.”

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız