Güncel

Büyükakın: Kocaeli, turizm kenti olma potansiyeline sahip

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Turizm Şurası geniş bir katılımla gerçekleştirildi

25 Haziran 2021 Saat: 14:41
Büyükakın: Kocaeli, turizm kenti olma potansiyeline sahip
Büyükakın: Kocaeli, turizm kenti olma potansiyeline sahip

Büyükşehir Belediyesi, Kent Politikaları ve Araştırma Şube Müdürlüğü’nün organize ettiği birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği Turizm Şurası, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Turizm şurasına Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Turizm İl Müdürü Fatih Taşdelen, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ümit İlbayı, Karamürsel Kaymakamı Osman Aslan Canbaba, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Gebze Belediye Başkanı ZinnurBüyükgöz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay, Gökmen Mengüç, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Dr. Ali Yeşildal, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, BBP İl Başkanı Remzi Kaya, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Mehmet Aras, Gelecek Partisi İl Başkanı Ömer Faruk Başaran, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve davetliler katıldı.

7 MASA OLUŞTURULDU

‘Kocaeli Turizminin Geleceğini Birlikte Planlıyoruz’ başlığı altında düzenlenen turizm şurası kapsamında Doğa ve Ekoturizm Çalışma Masası, Kültür, Tarih, İnanç Turizmi Çalışma Masası, Spor ve Kış Turizmi Çalışma Masası, Sağlık Turizmi Çalışma Masası, Sanayi, İş, Kongre, Fuar Turizmi Çalışma Masası, Gastronomi ve Yöresel Değerler Çalışma Masası, Deniz Turizmi Çalışma Masası başlıkları altında 7 çalışma masası oluşturuldu. Bu masalar Kocaeli’nin turizm kimliğini çıkarıp master plan hedeflerini hazırlayarak açıklayacak. Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Kocaeli Turizm Master Planı’nın en önemli bileşenlerinden olan Turizm Şurasında ilk sözü Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın aldı.

MASTER PLAN HAZIRLIYORUZ

Büykakın, “Bu çalışmaya katkı vermek için bugün yapabileceği birçok şeyi bir kenara koyup buraya gelen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Ne yapmaya çalıştığımız aslında belli. Bir turizm master planı hazırlıyoruz. Bu plan bizim bundan sora yapacağımız yatırımlarda atacağımız adımlarda yol haritamızı belirleyecek. Master planına altlık olsun diye bugün de bir çalıştay düzenliyoruz. Ortak akılla çalışıyoruz. Ortak akılda farklı farklı fikirlerin birbirini tetiklemesi söz konusudur. Hazırlayacağımız turizm master planında bu kentin çeşitli paydaşları bir araya geldi. Sizlerden fikir alınacak. Söylediğiniz her şey çok önemli olacak” dedi.

KOCAELİ’DE TURİZM Mİ OLUR?

Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, “Bugünkü fikir alışverişini tetikleyicisi olsun diye söylenmesi gereken şeyler de var. Kocaeli’de turizm mi olur? Kocaeli bir sanayi kenti. Kocaeli gri bir kent, kokan bir kent. Siz daha denizdeki müsilajproblem, ile başa çıkamamışsınız. Tersinden bakmak lazım. Ben de tam bunların üzerine gitmeyi severim. Müsilaj bir tehdit mi tehdit. Her tehdit beraberinde bir fırsatla geliyor. Müsilaj problemini fırsata çevirmeyi başarıyoruz. Her şeyden önce yeniden düşünmeyi başarıyoruz. Pandemi ve müsilaj problemleri birlikte hareket etmemiz gerektiğiniz gördük. 7 il var her birinin ay ayrı karar alması yetmiyor. Aslında dünya biraz oraya doğru gidiyor. Dünyanın yeni meseleleri bizlere yeniden düşünmeyi ve birlikte hareket etmeyi gösteriyor. Yeniden düşünme iyileştirme için gerekli olan bir şeydir” dedi.

DOĞA SPORLARI İÇİN ELVERİŞLİ

Kocaeli’de olgudan ziyade algı sorunu var. Mesela kirli bir şehir algısı var. Onun üzerinden çok sular aktı. Öyle değil. Kocaeli’nin yüzde 50’si orman. Yüzde 29’u tarımsal arazilerden oluşuyor. Sanayi ve ticaret için yüzölçümümüzün sadece 1,5’uğunu kullanıyoruz. Bir atağımız denizde öbür ayağımız zirvede. 2 Bin 517 kilometre işaretli, haritalanmış doğa parkımız var. Ormanya’ya karavanla konaklamak için gelen bir sürü insan var. Kartepemizde, Kandıramızda, muhteşem destinasyonlar var. Gebze deyince bir sanayi kentinden bahsediyoruz. Ama Gebze’de Ballıkayalar, Kartacalı KomutanHanibal’ın mezarı var. Fatih’in otağı Gebze’de. Kocaeli’ye baktığımda Babalı’da sörf yarışları yapıldığını görüyorum. Doğa sporlarına elverişli bir kent görüyorum” dedi.

HAYAL KURUYORUZ

Başkan Büyükakın son olarak “Hayal kuruyoruz ve bunu gerçekleştirecek gücümüz de var. Bu kent insan kaynakları açısından en zengin kentlerden biri. Kocaeli’nin geleceğini yeniden hayal etmenizi sizlerden bekliyorum. Kocaeli’nİn geleceğini çocuklarınızın, torunlarınızın geleceği için düşünmenizi istiyorum. Kocaeli’nin geleceği için burada olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. yapmamız gereken tek şey bu fikirleri güzelce takip edip her eylem safhasından sonra bir araya gelip gözden geçirmeyi be sürekli iyileştirmeyi taahhüt ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZİ GURURLANDIRAN BİR KENT

Büyükakın’ın ardından kürsüye gelen Vali Seddar Yavuz, “Turizm kenti olma ideali dünden bugüne oluşmuş olumsuzları kaldırma iradesi koyma bile tek başına olsa bile çok değerli ve kıymetlidir. Bilim sanayi ve teknoloji başkent orta ve yüksek tek kullanan Türkiye dış ticaret hacminin özellikle gümrük teşkilatı bakımından bakarsak neredeyse yüzde 19’una tekabül eden bir rakam var. Dolayısıyla tek başına Kocaeli gümrükleri, limanları ve diğer kalemleri Türkiye’nin 5’te 1’i. Bu bize başka bir pencereden bakmayı gerektiriyor. Böylesine muhteşem bir başarıyı oluşturmuş hem kendisini hem ülkemizi gururlandırmış bir şehrin diğer alanlarda da farklı bir vizyonla yoluna devam edebilmesi elbette ki daha kolaydır” dedi.

‘HAVA KALİTEMİZ BİRÇOK ŞEHİRDEN İYİ’

İlimizde şu anda 11 fabrika bacasının anlık olarak takip edildiğini belirten Vali Yavuz, “13 yer istasyonu işle anlık olarak hava kalitesini ölçüyoruz. Diğer taraftan kimyasal ve biyolojik arıtması olmayan hiçbir OSB yok. Vidanjörlerin tamamı çipli. Nereden malzeme alıp nerede bıraktığını görebiliyoruz. Olgu ve algı arasında çok açık bir fark var. Çeşitli yakıştırmalarla Kocaeli’nin havasının çok kirli olduğunu söylüyorlar. Hava kalitesinin birçok şehirden çok daha iyi olduğunu sizlere söyleyebilirim. Hizmet sektöründe olmamız gereken yerde değiliz özel bir çalışma yaptırdığım için bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sizlerin burada sunacağı katkılar ile yeni bir vizyon açabiliriz” şeklinde konuştu.

‘ÖĞRENCİLERİ İLİMİZDE AĞIRLAYABİLİRİZ’

Türkiye’de 18-19 Milyon öğrenci olduğunu belirten Yavuz, “Bilişim Vadisi, ya da yüksek teknolojik fabrikalara sahibiz. Yani çocukların ilgisini çekecek yerler var. Öğrencilerimize buralarda ağırlayabiliriz. Yapılabilirliğini tartışın. Yeni alanlar tespit edipimkan ve fırsat ortaya koyarak çevre sorunla turizm yoluyla çok daha kolay çözülebilir noktaya gelebilir. Kocaeli, gelinen geçilen bir şehir günübirlik çalışılan akşam terk edilen şehir değil, kalınacak bir şehir. Dolayısıyla buna uygun vizyon belirleyip doğru ele alınırsa olumlu çalışmalar elde edilebilir. Kocaeli olarak kendimize güveniyoruz. Kocaeli Türkiye’de ilkleri başarmış. Yarın da başka ilkleri başaracak potansiyele sahip. Kamu üniversite özel sektörler bir takım halinde çalışmayı başarmıştır” dedi.

‘NASIL GÖZÜKTÜĞÜMÜZ ÖNEMLİ’

I Mean İt Ajansı Başkanı Emrah Yücel ise, “Marka pozitif ya da negatif hepimizin hayatında var. Bu markayı yönetme işine markalaşma çabası deniyor. Esas mesele Kocaeli’deki algıyı değiştirmenin zeminini oluşturmak bu şurada. Marka dediğimiz hikaye ne olduğumuz değil nasıl gözüktüğümüzdür. Başkalarının sizi nasıl algıladığı sizin iddianızdan çok daha önemli. Sahip olduklarımızın üzerine vurduğumuz damgadır marka. Markayı algılamak için yapmamız gereken en basit google’a gitmek. Google kontrol edilmeyen kendi içinde çalışan organik bir yapı. Tanıtım aslında ağırlıklı olarak marka elçileri ile oluşan bir şey. Diğer bir deyişle duyma ile ilgili bir şey. Gazetelerde bilboardlarda yer almanız insanların kafasında yüzde 4 yer kaplar” dedi.

‘GENEL İZLENİM YÖNETİLMELİ’

Yapmamız gereken en önemli şey gelen insanlara kendimizi doğru anlatmak. Burada yapılan genel izlenimi yönetmek Bunun için herkesin hemfikir olduğu temel düşünceden hareket etmemiz gerekiyor. Esas mesele bu” dedi. Kültür ve miras ilişkisinden de bahseden Yücel, “Modern kültür insanın doğaya bıraktığı her şeydir. Mevlana Afganistan’da doğru İran’da büyüdü. Anadolu’da eserlerini oluşturdu. Çok nemli bir felsefesi ve İslam Din Adamı. Mevlana’yı kendimize ait bir değeler olarak görüyoruz. Halbuki Afganistan ve İran kültürü de var. Onlar da Mevlana’yı sahipleniyor. Mirasa da nasıl çıktığımız meselesi çok önemli” şeklinde konuştu.

‘KOCAELİ’Yİ ANLAMAK İÇİN ÇALIŞTIK’

I Mean İt Ajansı Türkiye Direktörü Nazlı Kayı ise yaptığı konuşmada “Çok şanslıyız çok vizyoner bir ekiple çalışıyoruz. Öncelikle bütünsel bir Kocaeli’yi anlama ve keşfetme çalışması gerekiyor. Beklentiyi ölçme, konumlama, tanımlama ve Kocaeli kimliğini tasarlayıp bitireceğiz. Bu çalıştay neden önemli? Öncelikle bütün çalışmaların yapıldığı bir noktaya getirildiği sizin değerli görüşlerinizin değerlendirilip stratejiye döküleceği aşamadayız.Bugünkü analizler sonucunda Eylül Ekim de sunacağımız stratejide öncesinde yaptığımız çalışmalarda çıkan verilerle çıkan sonuçların çakışmasıyla tan bir sonuç oluşturacağız. Detaylı bir analiz yaptık. Uluslararası trendler dünyadaki makro çerçeveye akabinde ulusal ve yerele bakıyoruz” dedi.

‘MARKA KİMLİK BELİRLEYECEĞİZ’

Kocaeli’nin Türkiye algısını ölçtüklerini belirten Nazlı Kayı,“Daha sonra yerel halkın algısını daha sonra uluslararası alanda turistlerin algısını ölçtük Çünkü sizin bir genel stratejiniz her zaman herkesle örtüşmeyebilir. Çok geniş bir anket yaptık. Neden, nasıl ve ne konularında marka kişiliğimizi, marka amacımızı ve marka vaadimizi oluşturmaya çalışıyoruz. Kocaelimizin potansiyelini ortaya çıkacak bir çalışmaya dönüşmesini istiyoruz. Hedef strateji uygulama araçlarıyla marka kimliği belirlemek için buradayız. Turizm potansiyelinin desteklenmesi gerekiyor. Kocaeli’nin dört mevsime yayılmış bir potansiyeli var. Kocaeli salgından göreceli olarak daha az etkilenmiş. Bunları doğru okursak başka bir başarı hikayesine dönüşmesini sağlayabiliriz” dedi.

‘SANAYİ TURİZMİN ÖNÜNE GEÇMİŞ DURUMDA’

İlimizdeki doğal güzelliklerin büyük avantaj olduğunu ifade eden Kayı, “Sanayi altyapısı turizm potansiyelinin önüne geçmiş Kocaeli’de. Kocaeli’nin doğal güzellikleri, sanayi algısının yanında desteklenmesi ve çalışılması gereken bir figür. Yabancılar, Kocaeli’ye geldikten sonra kültür ve tarihi net görüp ve sahilleri fark etmiş. Kocaeli Roma İmpartorluğu’nun 5 başkentinden biri. Milli mücadelede çok önemli rol oynamış, kalkınmada büyük rol oynamış. Kocaeli eşsiz coğrafyada zengin kültürel arka planı ile Türk ekonomisinin kalbi niteliğiyle marka konumlaması serüvenine başlıyor” ifadelerini kullanarak konuşmasını tamamladı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız