ali yıldırım sezer
sol
sağ2
sağ3

Güncel

Dengeler değişebilir! Yurt dışından Kocaeli’ye 45 bin oy

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yurt dışı temsilcilikler ile gümrük kapılarında kaç seçmenin oy kullandığını açıkladı. Peki yurt dışında kullanılan oyların ne kadarı Kocaeli’ye eklenecek?

10 Mayıs 2023 Saat: 13:36
Dengeler değişebilir! Yurt dışından Kocaeli’ye 45 bin oy
Dengeler değişebilir! Yurt dışından Kocaeli’ye 45 bin oy

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için yurt dışı temsilciliklerdeki oy kullanma işlemi tamamlandı. 14 Mayıs seçimleri için 73 ülkede 156 noktada sandık kurulurken Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için yurt dışı temsilciliklerdeki oy kullanma işlemleri de tamamlandı.

1 MİLYON 817 BİN OY KULLANILDI

Muhafaza altına alınan seçim dökümanları ve zarflar diplomatik kuryeler eşliğinde İstanbul'a gönderilmeye başlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 3 milyon 416 bin seçmenden yurtdışı temsilciliklerde 1 milyon 691 bin 531, gümrük kapılarında ise 125 bin 479 seçmen olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 817 bin 10 seçmenin oy kullandığını açıkladı.

ÜLKEYE DAĞILIMI NASIL OLUYOR?

Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında kullanılan oylar da seçimlerde oldukça büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanlığı adaylarının Türkiye’de aldığı toplam oylara, yurt dışından aldıkları oylar doğrudan ekleniyor. Ancak milletvekili seçimlerinde durum farklı. Peki yurtdışında milletvekilliği için kullanılan oyların ülkeye dağılımı nasıl oluyor?

KOCAELİ’YE 45 BİN OY

YSK’nın açıkladığı rakamlara göre, yurt içinde 60 milyon 697 bin 823 toplam seçmen bulunurken yurt dışında kullanılan oyların sayısı 1 milyon 817 bin 10’a ulaştı. Yurt dışında kullanılan oylara bakıldığında, bu oyların 1 milyon 514 bin seçmenin bulunduğu Kocaeli’ye getireceği oy sayısı ise yaklaşık olarak 45 bin 445 oy.

KOCAELİ’DEKİ PAYI YÜZDE 3

Yurt dışında kullanılan oylar, milletvekili seçimleri için kuşkusuz ki çok önemli olabiliyor. Yurt dışında kullanılan oylar il genelindeki oylara oranlandığında toplam oy oranı içinde 2,99’luk bir paya sahip olabiliyor. Hatırlanacağı üzere, 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde MHP ilimizden 2 milletvekili çıkarmış, ikinci sırada olan Lütfü Türkkan da parti önünde çok sevinmişti.

MECLİSE GİREMEMİŞTİ

Ancak sonradan yurt dışından gelen oylar da dahil edilince kıl payı vekillik kazanan Lütfü Türkkan yerine HDP’li Ali Haydar Konca milletvekili oldu ve meclise gitti. Lütfü Türkkan ise o seçimlerden meclise girememişti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız