Güncel

El attı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği Kartepe Teleferik Hattı projesinin tanıtımı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımları ile Uluslararası Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

9 Mart 2021 Saat: 13:47
El attı
El attı

Ata Baran SANCAR

Kartepe Belediyesinin projesi olan “Kartepe Teleferik Hattı Projesi” maddi imkansızlıklardan dolayı ertelenmişti. Geçtiğimiz haftalarda Büyükşehir’in üstlendiği teleferiğin tanıtımı bugün Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, BBP İl Başkanı Remiz Kaya, Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmazve birçok belediye başkanı katıldı.

“HOCAMIZLA ALAY ETTİLER”

Programda ilk olarak konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bu mutlu günde bizimle olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bu Kocaeli için bir gurur meselesi. Hayaldi gerçek oldu denilecek tabloları her geçen gün sizlerle paylaşıyoruz. Bizim öğrenilmiş bir çaresizliğimiz vardı. Rahmetli Erbakan hocamıza “düz yollara virajlar yapacağız” diyerek alay ederlerdi. Ama bu memleketin evlatları bir gerçek projelere imza atıyor. Time meydanında “Durdurun Erdoğan’ı” diyesinler fakat biz “Erdoğan’ı seviyoruz” diyoruz ve diyeceğiz.

“TRAMVAYA BİNDİRDİK, TELEFERİĞEDE BİNDİRECEĞİZ”

Ne derlerse desinler engellesinler ama bu milletin öz evlatları kararlılıklarını sürdürmeye devam edecek. Bizim rızasını güttüğümüz iki yol var bir Allah, iki millet. Bizim tek gayemiz millete hizmet etmek çünkü bizim makamımız millete hizmet etme makamıdır. Ne yaparlarsa yapsınlar. İstedikleri kadar engel olsunlar. Biz inadına yerli ve milli olan sanayinin önünü açacağız. Tramvay projesi için “Ara kablolu tramvay” dediler. Daha sonra hala yapamadınız dediler. Tramvay bitti olmamış dediler sonra milletten azar işittiler. Şimdi aynı şey teleferik için geçerli. Onlara diyoruz ki tramvaya bindirdik teleferiğe de bindireceğiz.

“TRAMVAY PROJESİNE İKİ TANE GENEL BAŞKAN GELİYOR”

Geçtiğimiz günlerde ihale yapıldı. Sanayi bakanlarımızı uzmanları ile görüşmelerden sonra sayın bakan ile birlikte SİP programı kapsamında olabileceğini düşündük. İhaleyi ertelemenin nedeni en iyisini yapmak içindi. Büyükşehir’in imkanları ile yapacağız. Dışarıdan “10 milyon Euro daha ucuza yapalım” diyenler oldu ama biz yerli olacağız. Aslında Kocaeli olarak tramvayda hep yerli sanayiyi destekledik destekleyeceğiz. Almanya’dan aldığı yardım ile vatandaşa destek olmaz. Eskiden hükümetlerin yapamadığı bütçeleri büyükşehir kendi başına yapıyor. Hayal vaat etmiyoruz arı gibi çalışıyoruz. Onların tramvay projesine iki tane genel başkan geliyor.” İfadelerini kullandı.

“EKONOMİK VE TEKNOLOJİK ÜSTÜNLÜK”

Büyükakın’dan sonra konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kocaeli adeta ikinci adresim oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kartepe’nin attığı temeller ile tamamen kendi imkanları ile yapması gerçekten çok güzel. Dünyanın gelişmiş ülkeleri hep global modernlikten bahsederler ama en ufak bir problem çıktığı zaman hemen korumacı iç güdü ile hareket ediyorlar. Karşımızda Covid-19 gibi bir problem var. Dünya çapında ticaret azaldı istihdam azaldı. Neredeyse tersine küreselleşme başladı. Biz asla onlardan olmayacağız. Siyasi bağımsızlığımızın ekonomik ve teknolojik üstünlüğümüzde olduğunu biliyoruz.

 “HER HAFTA KOCAELİ’YE GELMEK İSTERİM”

Yerli ve millileşme sahiplenmeden geçiyor. 1 kişi ve kurumun sırtını dönmesi bize çok kötü dokunuşlar yapar. Programdaki en önemli nokta yerli ve milli olması. Biz daha önce SİP kapsamında çok büyük projelere imza attık. Elektronik kelepçelerle kadına şiddeti önlüyoruz daha önce 10 yıl boyunca İsrail’den aldığımız kelepçeleri kendimiz üretince sorun oluyor dediler. Kartepe teleferik projesi de 50 yıllık bir hayaldi. Maddi imkansızlıklardan dolayı ertelense de şimdi Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın ben yaparım dedi. Ben böyle yerli projeler olduğu sürece her hafta Kocaeli’ye gelmeyi isterim.” Şeklinde konuştu.

TELEFERİK DETAYLARI

Derbent ve Kuzuyayla'yı havadan birleştirecek olan teleferik projesi 1421 metre yükseklikte olacak. İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü manzarasını bir arada görecek olan Kocaeliler bu projeye 2 yıl içinde kavuşacak. 5 kilometrelik hat saatte Bin 500 kişi taşıyabilecek. 10 kişilik 73 kabin bulunacak. Bir noktadan diğerine ulaşım 14 dakikada sağlanacak. Teleferik projesinin Kuzuyayla bölümünde tatilciler için konaklama restoran alanları ve kayak merkezi gibi alanlar da yapılacak. Proje 2023 yıl içinde tamamlanacak.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız