Güncel

Göçer, Şehir Tv'ye konuştu!

Kocaeli Kahveciler Odası Başkanı Erdoğan Göçer, Şehir Tv’ye konuştu. Göçer, Kahvecilerin son 1 yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeni ile aylardır kapalı olan ve zarar eden kahveci esnafı ile ilgili güncel bilgi

7 Ocak 2021 Saat: 20:31
Göçer, Şehir Tvye konuştu!
Göçer, Şehir Tv'ye konuştu!

Ata Baran SANCAR

Tam 1 yıldır 7’den 70’e herkesi evlerde kapanmak zorunda bırakan, sevdiklerimizi hasta eden hatta bazen yaşamdan koparan Covid-19 nedeni ile kahveciler önlem için devletin aldığı kararla kapatılmıştı. Bu 1 yılda Kahveci esnafının ne kadar zarar ettiğini, Belediyeler ve Devlet’in ne kadar destek verdikleri ve ileride neler yapılacağını sorduk.

“500 YILLIK KAHVECİLİK SEKTÖRÜ BİTMEK ÜZERE!”

Kocaeli Kahveciler Odası Başkanı Erdoğan Göçer, “16 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığımızın genelgesi ve Covid-19 hastalığı nedeni ile Türkiye genelinde Kocaeli’de dahil olmak üzere tüm işletmelerimiz kapatıldı. Kahveci esnafı, sanki koronavirüs’ün kahvehanelerden çıktığını düşünülerek en son plana bırakılmıştır.  Biz dünyada tek kahve kültürü olan ve onu yaşatan tek milletiz. 1453 yılından bu yana gelen 500 yıllık kahvecilik sektörü bu dönemde bitmenin eşiğine geldi.

“ESNAF GELİRİ OLMADIĞI İÇİN ZOR DURUMDA”

Biz kahveciler olarak Türk toplumunda misafirperverliğe daha önem veren ve daha samimi olarak yetişmişiz. Bizler insanların kahvelerde oyun oynaması, sosyalleşmesi, gazete okuyarak bilgi edinmesi gibi gelenekleri olan bireylerdik. Ama önce oyunlar yasaklandı sonra bütün çay ocakları kapatıldı. Daha sonra esnaf çalışamadığı için kiralarını, elektrik ve suyunu ödeyemedi. Daha da önemlisi kendi ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelirleri olmadığı için zor durumda kaldılar.

“ESNAFIN 1 LİRA GELİRİ YOK!”

Cumhurbaşkanlığı tarafından kapanan esnafa 25 bin liralık bir kredi destek paketi açıklandı. Esnafa bir mühlet bizi götürür daha sonra biz çalışıp öderiz diye düşündü fakat ödeme tarihi geldiği zaman ise bazı esnafa verildi bazılarına verilmedi. Ödenmediği zaman ise Cumhurbaşkanlığımız borçları birkaç ay erteledi. Ertelendiği zaman ise Kahveci esnafı bir süreliğine nefes aldı. Fakat 6 aylık olanlar ertelenmedi. Bizim istediğimiz bu borçların bir sefer daha ertelenmesi. Çünkü şu anda kahveci esnafının 1 lira geliri yok.

 "TAHİR BÜYÜKAKIN'A TEŞEKKÜR EDERİM"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Tahir Büyükakın’a kahveci esnafı olarak çok teşekkür ederiz. Kapanmanın olduğu sırada odaya kayıtlı 1900 kişilik kahveci esnafına önce Ramazan Paketi dağıttı. Ardından Ocak Şubat Mark’ta her ay Bin TL olacak şekilde 3 bin TL’lik bir yardım yapacak. Gaziantep ve diğer küçük belediyeler kendi esnaflarına yardım yaptılar ama onlar düşük ücretler verdiler. Tahir Başkanımız bize destek vermek için elinden geleni yapıyor. Hem oda adına hem de şahsım adına kendilerine teşekkür ediyorum.

 "İZMİT BELEDİYESİ VE KAYMAKAMLIĞINA TEŞEKKÜR EDERİM"

Aynı şekilde İzmit Belediyesi’de bize yardımda bulunacak, onlarda bizden liste istedi. İzmit Kaymakamımız Sayın Şevket Cinbir aynı şekilde bize sosyal yardımda bulunacak galiba. Onlara da sağladıkları ve sağlayacakları yardımdan dolayı teşekkür ediyorum.

 “BİZ YARDIM DEĞİL İŞ YERİMİZİ AÇMAK İSTİYORUZ”

Sıkıntılarımız küçük, aslında bizim düşüncemiz biz iş yerlerimizi açalım ama bize kimse yardım etmesin, biz ayakta durmayı başarırız. Hem 2021 geldi hem de herkesin beklentisi var. İnşallah bu ayın sonu Şubat’ın ortalarına doğru iş yerlerimizi açarız, eskiye döneriz, kendi paramız ile çoluk çocuğumuzun ve kendi geçimlerimizi sağlarız diye düşünüyorum” dedi.

“EN KÜÇÜK ESNAFIN 50 BİN TL BORCU OLDU”

Başkan Göçer, “Pandemi başından beri kapalı olan bir kahvecinin şimdiki ortalama zararı ne kadardır?” sorusuna ise “Şu anda kiralar değişiklik gösterdiği için net bir rakam vermek zor. Niye derseniz en düşük kira 1000 TL. 10 bin TL ödeyende var. Yanında eleman çalıştıranda var, elektrik, su giderleri var. Benim tahminimce en küçük kahveci esnafının borcu 50 bin TL olmuştur.

“BİZE CAN SUYU GEREKLİ”

Bu saatten sonra kimsenin bizlere o kadar büyük bir para yardımı sağlayacağını düşünmüyoruz. Bizim federasyon başkanımız Ankara’da Maliye Bakanlığı ile görüşüyor. İnşallah yapılırsa 1 yıl ertelemeli ve 1 yıl faizsiz 25 bin TL’lik bir kredi sağlanması planlanıyor. Esnaf arkadaşlarımızda 1 sene sonra çalışıp öder. Bize böyle bir can suyu gerekli” cevabını verdi.

Röportajun videolu hali:

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız