Güncel

İzmit’in GES projesi ve Gölkay’ın kiralanmasına şartlı onay

İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında bir önceki mecliste gündeme gelen İzmit Belediyesi’nin GES Projesi için 17 milyon TL’lik kredi kullanılmasına şartlı onay verildi. Gölkay Park’taki 10 yıllık kiralamanın 5 yıl sürey

6 Haziran 2023 Saat: 19:20
İzmit’in GES projesi ve Gölkay’ın kiralanmasına şartlı onay
İzmit’in GES projesi ve Gölkay’ın kiralanmasına şartlı onay

İzmit Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısı birinci oturumu bugün Belsa Plaza’da bulunan meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. İzmit Belediye CHP Grup Başkanvekili Necat Çakır başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında 17 gündem maddesi görüşüldü.

“DEMİR BATARSA NE OLACAK?”

MHP Grup Başkanvekili Engin Duymaz verdiği önergede, Erenler Mahallesi Akçakoca Mahallesi’nde yapılan kreşin yolu çok daralttığı, bu yüzden öğrenciler için tehlike arz ettiğini belirtti. Duymaz, “35 yıldan beri o yol servislerin geçtiği, çocukların indiği-bindiği yer. Kale gibi duvar yaptınız. Bir otobüs anca sığabiliyor. Çocuğun birine demir batarsa ne olacak?” sorusunu yöneltti.

“DEMİR KALDIRILACAK”

Duymaz’ın önergesini yanıtlayan İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Emirşah Torun, “Kale gibi dediğiniz duvar parsel sınırı. Öncesinde araba çift yönlü park ediyormuş, trafik sorunu yaşanıyormuş. Orada hız yapımını da engellemiş olduk. Demirler dediğiniz kısımla ilgili de daha önce oraya parsel sınırı oradaki meydanı daralttığına dair serzeniş gelmişti. Yeni değerlendirme sonrası duvarı geriye aldık. Demir kaldırılacak, duvar iç kısımdan örülecek” dedi.

SEÇMENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Duymaz, seçim sonuçlarıyla ilgili, “Hem Kocaeli’ye hem de Cumhur İttifakı’na verdikleri destek için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Duymaz’ın ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Muharrem Tutuş şu ifadeleri kullandı; “İzmitli hemşerilerimize vermiş oldukları yüzde 51’lik destek için meclis kürsüsünden teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Demek ki meclis kürsüsünden ‘11 gün sonra devran tamamen bitiyor’ demekle devran tamamen dönmüyormuş. Demek ki Cumhurbaşkanımızın fotoğrafını sosyal medyasından paylaştı diye işten atarken başka işçileri paralel SKM’lerde çalışmakla da olmuyormuş. Yıllardır ‘geliyor gelmekte olan’ diye diye gelen giden olmuyormuş.

“KÖFTE VE DÖNER DAĞITMAKLA SEÇİM KAZANILMIYORMUŞ”

Memur başkan yardımcılarının seçim gününde oy kullanılan yerlerde milleti tehdit etmesiyle de bu işler olmuyormuş. Belediyemizin personellerine zorla istemeye istemeye çalıştırmakla da seçim kazanılamıyormuş. Depremzedelerin üzerine örttüğünüz battaniyeleri üzerinden çekmekle seçim hiç kazanılamıyormuş, bunu da üzülerek gördük. Vatandaşın hizmet taleplerine bize ‘araç aldırmadılar, aracımız yok’ diye karşılık vermeyip, seçim günü Kocaeli’nin bütün ilçelerine araç kaldırarak köfte ve döner dağıtmakla da seçim kazandırılmıyormuş. Seçim yasaklarını delerek Belsa’nın penceresinden ‘bakalım gençler kavga edecek mi’ diye keyifli keyifli Yürüyüş Yolu’nu izlemekle de seçim kazanılmıyor.

“BU İŞLER BÖYLE OLMUYORMUŞ”

‘Beni engelliyor’ diye diye koskoca 5 yılı heba etmekle seçim kazanılmıyormuş. Seçim sandıkta, birilerinin gönlüne girmekle kazanılıyormuş. Bugün, grubumuz olarak Cumhur İttifakımızla beraber bütün arkadaşlarımızın önüne bir tane gül koyduk. Neden koyduk? Bu işler böyle olmuyormuş. İnsani olarak da bu işler böyle olmuyormuş. Seçim zamanı sevgi kazansın dedim, genç arkadaşlar kavga etmesin dedim, yürüyüş yolu kavga yolu değildir dedim. Hepimiz, hep beraber yanlışlar yapmış, birbirimizi kırmış olabiliriz ama ‘seçimden sonra sizle görüşürüz’ demedik.

“ASIL MUHATABI BURADA YOK”

Bu dili hiçbir zaman kullanmadık, bundan sonra da kullanmayacağız. Her ne yapmış olursak olalım en azından bugünden itibaren daha sevgi çerçevesinde birbirimize gülümsemeyi, birbirimizi kıskanmadan, siyaset için değil hizmet için hep beraber ne yapmamız gerekiyorsa yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki inandıklarımızdan vazgeçecek değiliz. İzmit için ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bizim konuştuklarımızın asıl muhatabı burada yok. Fatma Kaplan Hürriyet’in de burada olmasını isterdik. Söylediklerimizin muhatabı İzmit Belediye başkanıdır. Kendisi iki yıldan beri gelmiyor.”

“BİRAZ DAHA KALİTELİ OLMASINI ARZU EDERDİM”

Ünlü’nün İzmit Belediyesi Başkanvekili Çetin Sarıca’ya gözlük vermesi sonrası konuşan Sarıca, “Aynı ülkenin ve geminin içinde yaşıyoruz. Sandığın üzerine ben değil hiçbir kimsenin iradenin üzerine konuşabilecek bir şey yok. Arkadaşımızın nazik hediyesi üzerine teşekkür ediyorum ama görmekle ilgili hiçbir sorunum yok. Biraz daha kaliteli olmasını arzu ederdim. Çiçekler için de teşekkür ediyorum. Yeni dönemin memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Nerede bilemiyoruz ama önemli bir işi vardır.” dedi.

“UTANDIĞIMI SÖYLÜYORUM”

Sarıca’nın ardından konuşan İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Özmural, “Şundan çok gurur duyuyorum: benim genel başkanım halkına küfür etmedi, yalan söylemedi. Dolayısıyla seçimler gelip geçer ama önümüzde 500 milyar dolarlık bir borç, deprem bölgesinde bekleyen 11 ilin enkazı varken, İSU’da karşılaştığımız gibi, verilen doğalgazın nasıl alındığını gibi. Ekonomistler şu anda o kadar kısa düzelmeyeceğini söylüyor ama 500 milyar dolar borcu olan ama Türkiye vatandaşlarına vize bile vermeyen ülke pozisyonunda olmaktan utandığımı söylüyorum.” ifadelerini kullandı.

GÖLKAY PARK’TA KİRALAMA 5 YILA DÜŞÜRÜLDÜ

Konuşmaların ardından meclis gündemine geçildi. Geçtiğimiz ay belediye meclisinde gündeme gelen Gölkay Park Yeni Nesil Yaşam Alanı’nın içerisinde bulunan 10 adet bağımsız bölümün, 10 yıl süre ile kiraya verilmesi talebi haziran ayı meclisinde de görüşüldü. Özmural, “10 yıl yerine grup başkanvekillerimiz 5 yıl olarak sıcak baktıklarını söylediler” dedi. AK Partili Meclis Üyesi Hayrettin Ünlü, “Çok güzel bir alandı orası. 6 milyon TL gibi bir harcama yapılmış, 24 milyona yeniden ihale yapılmış. Firmaya şu anda 9 milyon TL’si ödenmiş. 15 milyonluk borç önceki yerlerde olduğu gibi bir takas, mahsuplaşma mı yapacaksınız?” sorusunu yöneltti. Sarıca, “Orası açık ihale usulüyle ihaleye çıkılacak” dedi. 10 yıl yerine 5 yıl kiralama ile madde oy birliğiyle kabul edildi.

“BU YETKİ İKİ YIL İÇİN GEÇERLİ”

İzmit Belediyesi Güneş Enerji Sistemi (GES Projesi) için 17 milyon TL’lik kredi kullanılması, teminat mektubu alınması, kredi karşılığında gerekmesi halinde temlik ve teminat verilmesi için belediye başkanına yetki verilmesi mayıs ayı meclis toplantısına komisyona havale edildi. Haziran ayı meclis toplantısında enerji sistemi hakkında bilgi veren Özmural, “Hayvan pazarının çatısına güneş enerjisi kurmakla ilgili fizibilite çalışması yaptık ve sonra başvurularımızı yaptık. 800 kilovatlık güneş enerjisi kurulması yetkisi aldık. Bu yetki bugünden itibaren iki yıl için geçerlidir” dedi.

GES KURULMASI İÇİN KREDİDE OY BİRLİĞİ

Özmural sözlerinin devamında, “Yapamazsak bununla ilgili yaptığımız masraflar çöpe gitmiş olacak. Belediyemizin yıllık faturası 16,17 milyon TL. Bu enerji santralleri yüzde 20’lik indirim sağlayacak. Bunun direkt geçmesini talep ediyorum. İller Bankası ile görüştük olumlu yanıt alamadık. Biz bunu maalesef özel bankalar üzerinden kullanacağız gibi duruyor. Bu santralin asıl maliyeti 600 bin dolar. İhale sonucunda doların nereye gideceği konusunda genel bir belirsizlik var. Açık ihaleye çıktığımız zaman o günün şartlarını baz alacağız. Yarın mecliste 3 milyon verin diye talep olmaması için böyle bir öngörümüz var” ifadelerini kullandı. Tutuş, ne kadar tutuyorsa o kadar talep edilmesi noktasında şartlı onay verdiklerini açıkladı. Madde, oy birliğiyle kabul edildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız