Güncel

Necmi Bulut’tan seçim sonrasına işaret

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Mayıs ayı meclis toplantısında konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Türk lirasının değerinde hafif aşağı yönlü yatay seyir yaşanmaktadır. İkinci tur sonunda yeni ekonomi yönetiminin ve temel sorunlara ili

24 Mayıs 2023 Saat: 17:23
Necmi Bulut’tan seçim sonrasına işaret
Necmi Bulut’tan seçim sonrasına işaret

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Mayıs ayı meclis toplantısı bugün oda binasında bulunan Burhan Kasım Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Hüseyin Gezer’in başkanlık yaptığı meclis, KOTO Başkanı Necmi Bulut’un aylık faaliyet raporu sunumu ile başladı. Konuşmasına Yapılandırma Kanunu ile başlayan Bulut, Yapılandırma Kanunu süresinin bir ay daha uzatılmasını talep etti.

BULUT; “TÜM ÜYELERİMİZLE PAYLAŞACAĞIZ” 

Bulut yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Bilindiği üzere gündemimizde Üyelerimizin Kamuya olan borç yükünün giderilmesinde çok önemli bir fırsat olan ‘7440 Sayılı Yapılandırma Kanunu’ bulunmaktadır. Odamızın ilgili Kurumlar nezdinde yapılandırma kanununun süresinin uzatılması için vermiş olduğu yoğun çabalar sonuçlanmak üzeredir. İnşallah yakın bir zaman sonra sürenin 1 ay daha uzatıldığı müjdesini tüm üyelerimiz ile paylaşacağız. Bu vesile ile çok geniş kapsamlı olan yapılandırma kanununun sunduğu fırsattan tüm üyelerimizin istifade etmesinin faydalı olacağını düşündüğümü belirtiyor ve değerlendirilmesi hususunda tavsiyemi yineliyorum. Mayıs ayı ekonomi ile ilgili yaşanan gelişmelere kısaca değinmek istiyorum. 

‘DEMOKRASİ DERSİ VERDİK’ 

Enflasyonun baz etkisiyle yüzde 40’a yakınsadığı, işsizlik oranının yüzde 10 civarındaki pozisyonunu koruduğu; kamu harcamalarında devam eden artış eğilimiyle bütçe açığının ve cari açıkta artışın devam ettiği bir ayı geride bırakıyoruz. Ülke risk priminde seçim öncesinde düşüş, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması üzerine artış görülmesi, yabancı finans çevrelerinin Türkiye’ye yönelik tutumunu yansıtmaktadır. Türk lirasının değerinde hafif aşağı yönlü yatay seyir yaşanmaktadır. İkinci tur sonunda yeni ekonomi yönetiminin ve temel sorunlara ilişkin yaklaşımının netleşmesi, döviz kuru ve enflasyonun seyri bakımından önem arz etmektedir. Türk toplumu seçime yüksek katılım oranıyla, bir kez daha tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. 

DIŞ TİCARET VERİLERİNİ PAYLAŞTI 

Sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve güven endeksleri, depremin etkilerinden çıkmaya başlasa da, bağlantıları ve genel etkileri nedeniyle yakından izlenen konut satışlarındaki gerileme devam etmektedir. Bu sektöre yönelik olarak açıklanan farklı projelerin devreye girmesiyle konut fiyatları ve kiralarda değişimin enflasyon patikasına zarar vermeyecek düzeye çekilmesi umulmaktadır. Konut ve otomobilin yaygın yatırım tercihi olmaktan çıkması, ekonominin genel performansını daha sağlıklı bir çerçeveye taşıyacaktır. Doğu Marmara Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre ilimizin Nisan ayı ihracat rakamı 2 milyar 904 milyon dolar olarak ithalatımız ise 7 milyar 26 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. İlk üç aylık döneme baktığımızda ihracat 12 milyar 386 milyon dolar, ithalat 25 milyar 706 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

‘SORULARI CEVAPLANDIRDI’ 

7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ilgili bilgileri üyelerimizle paylaşmıştık. Konunun daha iyi anlaşılması ve bu avantajdan üyelerimizin yararlanabilmesi için Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Dr. Osman Eşgin ve Kocaeli SGK İl Müdürü İsmail Ünlü ve kurum uzmanlarının katılımlarıyla Odamızda bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yapılandırma ile ilgili soruları birinci ağızdan cevaplandırıldı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin’e Odamıza ziyaret gerçekleştirdi. Enstitümüz Odamızın sorun ve taleplerine oldukça duyarlı. Geçtiğimiz dönemlerde de hazırladığımız raporları kuruma iletmiş, faydalı dönüşler almıştık. Halen çözüm bekleyen sorunları da kapsamlı dosya halinde TSE başkanımıza sunduk.” 

ÖZCAN; “AFET EKİBİ OLUŞTURACAĞIZ” 

Dilek ve temenniler bölümünde söz alarak kürsüye çıkan 18. Meslek Komitesi Başkanı Fatih Özcan, “Afet farkındalığı ile geleceğe umutla bakıyoruz’ projesi kapsamında Kocaeli Kent Konseyi, Özel KOTO AOSB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği ve Kocaeli Sigorta Acentaları Derneği işbirliği ile birlikte üretilen projemizden bahsetmek istiyorum. Kocaeli, sahip olduğu avantajlı konum nedeniyle sürekli göç alan ulusal ve uluslararası firmaların yer aldığı stratejik bir kent. Üretim, ihracat, istihdamın komşusu İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Proje ile başta deprem olmak üzere doğal afetleri sosyal ve ekonomik etkilerini en aza indirmek ve afet bilincinin yaygınlaştırılmasını hedeflenmektedir. KOTO üyeleri içerisinde ve odamızda afetle ilgili ne durumdayız, bunun analizini yapmak ve bir afet ekibi oluşturmak istiyoruz. Bunu gerek özelden, gerek AFAD’tan, gerekse itfaiyeden destek alarak eğitim aldırmak istiyoruz. Sanal gerçeklik gözlükleri ile bir yazılım yaptık. Afetler başlığında yapılan yazılımla afetleri hepimizin yaşayacağı bir proje bu. İşletmelerinizde çalışanlarınıza bu afetleri sanal yaşatabileceksiniz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız