Güncel

Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

KSO tarafından bu yıl 29’uncu kez verilen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl Büyük İşletme Kategorisi Çevre Büyük Ödülü'nü ise Türk Traktör firması, KOBİ dalında ise Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri

15 Haziran 2023 Saat: 22:36
Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu
Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 29’uncusu düzenlenen Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri töreni Wellborn Otel’de gerçekleştirildi. Çevre ödülü ve Sektör ödülü olmak üzere iki kategoride 10 firmaya ödül verildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ev sahipliğinde gerçekleşen törene Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural ve çok sayıda davetli katıldı.

ISINMA TRENDİNİN İÇİNDEYİZ

Törenin açılış konuşmasını yapan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Dünya ciddi ve hızlı bir dönüşümün içinde. Etkileri gözle görülür ve sarsıcı olan iklim değişikliğine yönelik politikalar gündemin ana maddesi. Yeni dünya düzenindeki normalleşme Yeşil ve Dijital, Paris İklim Anlaşmasının hedefi küresel sıcaklık artışını 1,5 derece ile sınırlamadır. İklim değişikliği yeni bir olay değil. Dünya var olduğu sürece iklim değişti. Fakat şu an daha hızlı değişiyor ve bir ısınma trendinin içerisindeyiz.

HEDEFLERE ULAŞMAK KOLAY DEĞİL

Dünya ısısının 1 derece yukarı ya da aşağı hareketi 150 bin yılda olabileceği hesaplanıyor. Biz bunu 150 yılda yaptık. Avrupa’nın AB Yeşil Mutabakatı ile hedefi; 2030’a kadar sera gazı salınımını 1990’a göre yüzde 55 azaltmak. 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr kıtası olma. Türkiye’de benzer adımları atmak için hedefler belirliyor. 2053 için iklim nötr olma hedefi 2030 yılı için yüzde 21 olarak açıklanan emisyon azaltım hedefi yüzde 41’e yükseltildi. Bu hedeflere ulaşmak ise kolay değil.

ÇEVRE YATIRIMLARI HER YIL ARTIYOR

Türkiye’de yerel yönetimler, kamu ve özel sektörün çevresel altyapı yatırım miktarının her yıl artarak devam ettiğini ve çevre konusundaki hassasiyetlerin arttığını biliyoruz. Bu yatırımlarda ilimizde de sizlerin, Büyükşehir Belediyemiz ve firmalarımızın büyük payı bulunuyor. Bununla birlikte çevreyi koruma adına birçok pilot projenin ilk defa ilimizde uygulanmaya başladığını da söyleyebiliriz. Ve bunların birçoğu sadece ilimize özel uygulamalardır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ BİZE YIKILIYOR

Tüm bu çalışmalara ve uygulamalara rağmen sadece suçlanan sanayicimiz olmaktadır. Bizi en çok üzen konu “çevre kirliliğinin nedeninin tamamen sanayiciye yıkılmasıdır. Oda olarak bizde çevre konusuna hassasiyet gösteriyor ve birçok çalışma yapıyoruz. Çevre konularında üyelerimizin bilgilendirilmesi için “seminerler ve eğitimler”, “KSO Çevre İhtisas Komisyonu”, “Proses Emniyeti Sempozyumu”, Yeşil Mutabakat kapsamında ilgili komisyonlarda yer alıyor ve gündemi yakından takip ediyoruz.” dedi.

8 MİLYON TON ALANDAN ALINMALI

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptığı konuşmada, “Kocaeli’de kişi başına düşen yeşil alan metrekaresi 13’ü geçti. Bu Avrupa Standartları’nın üzerinde bir rakam. Şehrin her bölgesinde arkadaşlarımız çalışıyor. Elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Körfez’in ucunda yıllardır birikmiş vaziyette olan 8 milyon ton çamur var. Körfez’e akan 12 tane dere var, çamurun bir kısmı derelerden bir kısmı gemi ve sanayi atıklarından birikmiş. TÜBİTAK ile yaptığımız toplantıda 8 milyon tonun o alandan alınması gerektiği ifade edildi.

EN BÜYÜK ÇEVRE PROJESİNİ BAŞLATTIK

Bu çamur yeri geliyor müsilaja sebep oluyor ve başka sorunlar yaşanıyor. Türkiye’nin şu anda en büyük çevre projesini,120 milyon dolar bütçe ile başlattık. Denizden dipten çamur çekiliyor, olayın büyüklüğünü anlamanız için söylüyorum, çamurun bulunduğu alan 650 futbol sahası büyüklüğünde. Dünyanın başka yerlerinde model olabilecek bir çalışma hayata geçiriliyor. Bu şehrimiz adına gurur verici bir durum.

GURUR DUYUYORUM

Çevreye duyarlı sanayiciye teşekkür etmek istiyorum. 29 yıldır böyle bir yarışmayı devam ettirdiğiniz için size teşekkür ediyorum. Sizler bize çevreci adımlar atılması konusunda yardımcı olun, bu denize sizde gireceksiniz. Temiz deniz kalmadığında gidecek bir tatil bölgeniz kalmayacak. Biz denizi temizliyoruz, suyu aratmadan denize atmıyoruz ama Marmara Denizi’ne kıyısı olan diğer belediyeler aynısını yapmadığı zaman değeri yok. Böyle sanayicilerinin bulunduğu şehrin belediye başkanı olduğum için gurur duydum.” dedi.

KOCAELİ ÇEVREDE ÖNDE OLDUĞUNU ORTAYA KOYDU

Vali Yavuz, “Son dönemde dünyada iklimin değiştiğini ve kaydığını hepimiz görüyoruz. Buda bize çevreye daha dikkat etmeye ve bizden sonra ki nesillere daha temiz bir çevre bırakmanın sorumluluktan ziyade bir zorunluluk olduğunu önümüze koyuyor. Kocaeli şehri bilim ve sanayide önde olduğu gibi çevrede de önde olduğumuzu ortaya koymuştur. Çevre konusunu hassasiyetle takip etmeye devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı Sıfır Atık Projesi fevkalade başarılı hale gelmiştir.

KOCAELİ’Yİ ÖNE ÇIKARMALIYIZ

Sanayicilerimizin ihracata ve istihdama katkı sunarken yaptıkları çevre çalışmalarını da takdir ediyoruz. Kocaeli diğer iller tarafından örnek alınacak birçok dijital dönüşümü uygulamış bir ilimizdir. Kocaeli’yi öne çıkarmak ve daha iyi tanıtmak bu şehre karşı vazifemiz ve vefa borcumuzdur. Çevreye duyarlılık gösteren herkese teşekkür ediyoruz. Ödül alan firmaları gönülden kutluyorum.”

BİLGİSU’NUN YEĞENİ İLK ÖDÜLÜ VERDİ

Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Metal – Makina Sektörü Çevre Ödülü’nü Sakarya Firması olan Asaş Alüminyum Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi Kazandı. Firma adına ödülü Teknik Emniyet Ve Çevre Yöneticisi Sercan Yüksel ve Fabrika Direktörü Alpay Ekşi, Şahabettin Bilgisu’nun torunu Akman Yengin’in elinden aldı.

TUĞRUL VE ZEYTİNOĞLU ÖDÜLLERİ TAKDİM ETTİ

Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Kimya Sektörü Çevre Ödülü’nü Kocaeli firması olan “Gülçiçek Kimya ve Uçanyağlar Sanayi ve Ticaret A.Ş kazandı. Firma adına ödülü Mg International Fragrance Company Ceo’su Aslan Gülçiçek, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’dan aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Otomotiv Tedarik Sektörü Çevre Ödülü’nü Kocaeli firması olan “Assan Hanil Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.Ş. kazandı. Firma adına ödülü İnsan Kaynakları Direktörü Sayın Harun Resul Tatlı, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’ndan aldı.

BÜYÜKAKIN VE VALİ YAVUZ ÖDÜLLERİ VERDİ

Kobi Kategorisi Çevre Büyük Ödülü Ödülü Gebze’de bulunan “Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. - Gebze Fabrika 2 Şubesi kazandı. Operasyonlar Direktörü Erdem Ülkümen firma adına ödülü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’dan aldı. Büyük Ölçekli İşletme Kategorisi Çevre Büyük Ödülü’nü Sakarya firması olan Türk Traktör ve Ziraat Mak. A.Ş. kazandı. Firma adına ödülü Erenler Fabrika Müdürü Arif Özkan Aksoy, Kocaeli Valisi Sayın Seddar Yavuz’un elinden aldı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız