Güncel

Sapanca kritik!

Sakarya ve Kocaeli'nin su ihtiyacını karşılayan ve Sapanca Gölü’nde su seviyesi 30,62 metreye düştü. Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Asude Ateş, umarım yaşanmaz diyerek "2021 yılın

18 Kasım 2020 Saat: 12:54
Sapanca kritik!
Sapanca kritik!

Sapanca Gölü, yetersiz yağışlar nedeniyle alarm vermeye başladı. Göldeki su seviyesi 32,50'den kritik seviye olan 30,62'ye düştü. Konuyla ilgili konuşan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Asude Ateş, suyun kontrol altında tutulması gerektiğini, 30 metre kodundan sonra suyun sadece insani amaçlı tüketilmesinin planlanması gerektiğini belirtti.

"BULUNDUĞUMUZ YERDE YÜZÜYORDUK"

Sapanca Rüstempaşa Mahalle Muhtarı Nazım Özkılıç, "Şu an bulunduğumuz yer yüzdüğümüz bir yerdi. Çekilme olduğu için bu mümkün değil ama normale döndüğü zaman bu bölgede yüzebiliyoruz" dedi.

"2021'DE KURAKLIK BEKLİYORUZ" 

Sapanca Gölü için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Asude Ateş, "Bilindiği üzere Sapanca Gölü çok önemli bir içme suyu kaynağımız. Normalde olması gereken kod 32,20 metre ve çalışmalar bu koda göre planlanıyor. Meteorolojik sebeplere bağlı olarak bazen bu kodlarda düşme meydana geliyor. Bundan 6 yıl önce çok ciddi bir kod farkı oluşmuştu. Su seviyesi 29,20 seviyesine kadar düşmüştü. Yaptığımız meteorolojik çalışmalarda, yaklaşık 7 yılda bir bu bölgede kuraklık yaşandığını fark ettik. Bu yüzden 2021 yılında bir kuraklık bekliyoruz ama umarım yaşanmaz. Yapılan modelleme çalışmaları sonucunda 30 metrelik kodun kritik sınır olduğunu görüyoruz. Hatta göldeki asgari su seviyesini 29,70 olarak nitelendiriyoruz. Bugün alınan verilere göre kod seviyesi 30,62 seviyesinde" diye konuştu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız