Güncel

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından nüfus ve konut sayımı kapsamında yer alan bina ve konut niteliklerine ilişkin bilgi üretmeye yeterli idari kayıt olmaması nedeniyle, bu alandaki bilgi eksiklik için çalışma yapılacak

12 Ocak 2023 Saat: 16:58
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Ekim 2021 ile Nisan 2022 tarihleri arasında "Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması (BKNA), 2021" gerçekleştirilmiştir.

Bina ve Konut Nitelikleri Araştırması verilerinde yer alan bilgilere göre Kocaeli’de bulunan toplam 602 bin 601 konutun, 59 bin 533’ü 1980 yılı öncesinde inşa edilmiş olup, 1981 ile 2000 yılı arasında inşa edilen konutların sayısı 204 bin 950’dir.

Kocaeli’ de, 2001 yılı ve sonrası inşa edilen konut sayısının ise 292 bin 196 adet olduğu yine TÜİK verilerinden anlaşılmaktadır.

Buna göre; Kocaeli’ de yapım yılı bilenmeyen 45 bin 922 bina binanın da eklenmesiyle toplam konutların yüzde 51,5’i eski yönetmeliğe göre inşa edilen binalardan oluşmaktadır. 

Anılan binaların gerek eski mevzuat hükümlerine göre inşa edilmiş olmaları gerek 1999 Depremini yaşaması ve zamana bağlı yaşanan tahribat da dikkate alındığında büyük risk taşıdıkları bu alanda çalışmalar yapan bilim insanlarınca ifade edilmektedir.

Kocaeli, deprem uzmanlarına göre; Saroz Körfezinden başlayarak, Marmara Denizi, Kocaeli, Sapanca Gölü ve Adapazarı’ndan Erzincan ve Van iline kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattının üzerinde bulunmaktadır.

Bu hatta meydana gelen 17 Ağustos 1999 Kocaeli ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde, resmi kayıtlara göre 20 bini aşkın insanımız hayatını kaybetmiş, gayri resmi kayıp sayısı ise 40 binin üzerinde gerçekleşmiş, yüzbinlerce konut yıkılmış veya oturulamaz hale gelmişti.

Uzmanlar, söz konusu fay hattında yüksek ölçekli depremlerin gerçekleşmesinin yüksek olasılıklı olduğunu ifade etmektedirler. Öte yandan depreme karşı alınacak en köklü tedbirin deprem güvenliği olmayan yapıların güçlendirilmesi ya da taşınması olduğunda da uzmanların hemfikir olduğu bilinmektedir.

Olası bir depremde kayıpların en aza indirilmesi Kocaeli ilindeki riskli yapıların bertaraf edilmesi, deprem güvenliği olmayan yapıların güçlendirilmesi ya da taşınması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve bu amaçla yapılması gereken çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını arz ve teklif ederiz.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                     Tahsin Tarhan

                                                                                                                                                                                                                                                                 Kocaeli Milletvekili

 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız