Güncel

Uluslararası yarışma düzenleniyor!

İzmit Belediyesi 2011 yılında aramızdan ayrılan, Şehrimizin yetiştirdiği en önemli Şairlerden, 2006 yılı Yunus Nadi ödüllü Ruşen Hakkı anısına “Uluslararası Ruşen Hakkı Şiir Yarışması” adını verdiği bir yarışma düzenley

11 Ocak 2021 Saat: 15:06
Uluslararası yarışma düzenleniyor!
Uluslararası yarışma düzenleniyor!

Ata Baran SANCAR

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, tekrardan sanata ve sanatçıya ne kadar değer verdiğini gösterdi. İzmit Belediyesi, şehrimizin önemli şair ve yazarlarından, Yunus Nadi Ödüllü Ruşen Hakkı Anısına Uluslararası yarışma düzenleyeceğini duyurdu.

“RAHMETLE ANIYORUZ”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Cumhuriyet Vakfı’nın düzenlediği Yunus Nadi ödülünün yanı sıra birçok ödülü de bulunan, Türk edebiyatı ve şiirinin ünlü isimlerinden ve 2011 yılında, 75 yaşında aramızdan ayrılan gazeteci şair ve yazar Ruşen Hakkı’yı aramızdan ayrılışının 10. yılında saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.

HAKKI’NIN EN YAKINLARI ORADAYDI!

Bugün burada aramızda çok değerli isimler bulunuyor. Aydili Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydili Dergisi Kurucusu Suat Özdemir, Aydili Sanat Derneği Yönetim kurulu üyesi Ömer Akın, Gazeteci-Şair-Yazar Ruhan Odabaş merhum sanatçımız Ruşen Hakkı'nın kızları Nilgün Sezeralp, Gülgün Çankaya.

“SANAT UYGARLIĞIN İMZASIDIR!”

Sanat uygarlığın imzasıdır ve o imzayı İzmit’te en güzel atan insanlardan biri de Sevgili Ruşen Hakkı’dır. 2006 yılında Yunus Nadi Ödülü'nü alırken törende, 'Bu ödülü şehrim adına alıyorum' diyecek kadar mütevazi, grevlerde işçilere moral vermek için şiir okuyacak kadar nahif, gerçek bir hümanist. Hayatına sanatın her bir zerresini sığdıran, İzmit’e sevdalı sevgili Ruşen Hakkı’yı layığıyla anmak için Uluslararası bir şiir yarışması düzenliyoruz.

BÜYÜK İSİMLER KURULDA!

Büyük ustanın aramızdan ayrıldığı tarihten 15 Şubat tarihine kadar yazılan şiirlerle, yurtdışı dâhil olmak üzere 18 yaşını dolduran herkes yarışmaya katılabilir.

Yarışmada seçici kurul içerisinde çok değerli seçici kurul üyeleri bulunuyor.

Şair-Yazar - Fatma Türk Kuşkaya

Şair-Yazar Ruhan Odabaş

Şair-Yazar, Türkiye PEN İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan

Şair-Yazar Çiğdem Sezer

Şair-Yazar İhsan Topçu

Yarışma sonuçları 5 Nisan 2021 tarihinde açıklanacak ve ödül töreni 11 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yarışmayla ilgili detaylara İzmit Belediyesi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz

Her zaman dediğimiz gibi İzmit’te sanat kazanacak” İfadelerini kullandı.

 

Ruşen Hakkı Kimdir?

1936 yılında Kütahya'da doğan Ruşen Hakkı, Kütahya Erkek Sanat Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul’da açılan Tapulama Kursu’nu bitirdi.

İlk şiiri "Yollarda", 1954 yılında "Yeşilay dergisi"nde yayımlandı. Sonraki yıllarda "Türk Dili", "Yeni Ufuklar", "Soyut", "Varlık", "Yeditepe", "Güney", "Dost", "Yansıma", "Yeni Adımlar" ve "Kıyı" dergilerinde, ayrıca "Milliyet", "Yeni Ortam" ve "Kocaeli" gazetelerinde şiirleri, hikâyeleri ve kitap tanıtım yazıları çıktı.  Özgür Kocaeli Gazetesi'nde günlük yazılar yazdı.

Ruşen Hakkı'nın şiir ve öykü dalında birçok ödülü bulunmaktadır. Çağdaş Gazeteciler Derneği ile meslek odaları, belediyeler, basın kuruluşları, sivil toplum örgütleri tarafından basına ve Türk Edebiyatı’na katkılarından dolayı pek çok ödül aldı.

'Irmak' adlı öykü kitabıyla 1979 Başkent Sanat Ödülleri’ndeki birincilik,

Röportajlarıyla 1984 ve 1985 Çağdaş Gazeteciler Derneği Yılın Gazetecisi Ödülü, 

'Balkonda Akşamüstü' adlı kitabıyla 2006 yılı Cumhuriyet Gazetesi Yunus Nadi Şiir Ödülü bunlardan bazılarıdır.

Ruşen Hakkı'nın çok sayıda öykü ve şiir kitabı da yayımlanmıştır. 

Türkiye Yazarlar Sendikası, İnsan Hakları Derneği, Dil Derneği, Basın Konseyi ve Edebiyatçılar Derneği üyesi olan Hakkı, Sürekli Sarı Basın Kartı sahibiydi.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde bir süredir kalp ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan Ruşen Hakkı 11 Nisan 2011'de, 75 yaşında hayatını kaybetti, cenazesi Kocaeli Kent Mezarlığı'nda defnedildi.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız