Güncel

Yıldızlı'ya uluslararası komisyon görevi

28.Dönem Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Uluslararası Komisyonlar bünyesinde “Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi” (TÜRKPA) Türkiye delegasyonu üyesi olarak görev aldı

22 Haziran 2023 Saat: 19:10
Yıldızlıya uluslararası komisyon görevi
Yıldızlı'ya uluslararası komisyon görevi

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin üyeliğinde 21 Kasım 2008’te İstanbul Anlaşması ile kurulan TÜRKPA’nın gözlemci üyeleri ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macaristan. 2017 yılından itibaren Özbekistan, 2020 yılından itibaren ise Türkmenistan, genel kurul toplantılarına misafir olarak katılım sağlıyor.

TÜRKPA NE ZAMANDAN FERİ FAALİYET GÖSTERİYOR?

TÜRKPA 2008’den beri meclisler arası iş birliğinin geliştirilmesi, başta kültür, tarih, sanat, edebiyat ve diğer ortak değerlerin korunması olmak üzere ulusal mevzuatların yakınlaştırılması, siyasi, toplumsal, iktisadi, kültürel ve insani konularda görüş alışverişinde bulunulması amacıyla faaliyetler yürütüyor.

Türk dünyasının kültürel mirasının ve tarih, sanat, edebiyat ve diğer alanlardaki ortak değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusu da dâhil olmak üzere ulusal mevzuatların yakınlaştırılması konusunda tavsiye kararları alıyor. Ayrıca TÜRKPA’nın amaçları arasında; taraflar arasında hukuki ve diğer konularda bilgi alışverişinde bulunulmasını sağlamak, tarafların milletvekilleri ve meclis görevlilerinin karşılıklı ziyaretlerinin gerçekleştirilmesinde iş birliği sağlamak da bulunuyor.

TÜRKPA bünyesinde dört daimi komisyon görev yapmaktadır. Ayrıca seçim gözlemi, ihtisas komisyonları arası iş birliği, yasama uyumlaştırma, konferans gibi faaliyetler gerçekleştiriliyor. “Hukuk İşleri ve Uluslararası İş Birliği Komisyonu” Başkanlığı ile “Çevre ve Doğal Kaynaklar Komisyonu” Başkanvekilliği Türkiye’nin kontenjanındadır. Ülkelerin birer komisyon sekreteri mevcut

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız