Güncel

Ford Otosan'ın dev yatırımı için nihai karar verildi

Ford Otosan’ın Kocaeli'de yapacağı 20 milyonluk proje için nihai karar verildi

2 Temmuz 2021 Saat: 13:53
Ford Otosanın dev yatırımı için nihai karar verildi
Ford Otosan'ın dev yatırımı için nihai karar verildi

Kocaeli’nin en önemli otomobil fabrikalarından olan Ford Otosan Kocaeli’de çok büyük bir yatırım yapacak. Ford Otosan, Gölcük ve Başiskele ilçeleri sınırlarında kurulu bulunan hafif ticari araç üretim tesislerini revize ederek elektrikli hafif ticari araç üretimine de geçmeyi planlıyor.

KAPASİTE ARTIŞI YAPILACAK

Ford, Kocaeli tesislerinde mevcutta yılda 440 bin araç üretim kapasitesinin, hatların revizyonu ve ilave ünitelerin oluşturulması ile elektrikli hafif ticari araç üretim ve buna bağlı batarya üretim tesisleri kurularak yılda 650 bin adede çıkarmayı planlıyor. Ayrıca talepteki artışa bağlı olarak da bu adetin uzun vadede yılda 150 bin adet artırılması için de altyapının hazır olması planlıyor. Bu şekilde nihai olarak tesisin araç üretim kapasitesi toplam 800 bin adete çıkartılabilecek. Batarya için de tesiste yılda 130 bin adet batarya üretimi planlanılıyor. Ayrıca talepteki artışa bağlı olarak da bu adetin uzun vadede 120 bin adet daha artırılması için altyapı hazırlanacak. Bu şekilde tesisin batarya üretim kapasitesi toplam 250 bine çıkartılabilecek.

3 BİN YENİ İSTİHDAM

Tesiste, mevcutta 3 vardiya halinde 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Planlanan yatırımlar sonrasında 3 bin kişi ilavesi ile yine 3 vardiya olarak 10 bin 500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Fabrikada istihdam edilecek olan 10 bin 500 personelin istihdamı 10 yıl süre ile güvence altına alınacak olup tedarikçilerde oluşacak istihdam artışının ise 15 bin 000 ulaşacağı belirtildi. Planlanan toplam sabit yatırım tutarı ise 20 milyar 501 milyon 205 bin 701 TL. olduğu belirtildi.

NİHAİ KARAR VERİLDİ

Proje ile ilgili hazırlanan ÇED raporu, şubat ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Ford Otosan tarafından yapılması planlanan Hafif Ticari Araç Üretim Tesisi Ürün Çeşitlendirme ve Tevsi Yatırım ile Kapasite Artışı projesi ile ilgili olarak sunulan rapor ile ilgili ÇED süreci başlatıldı. ÇED süreci kapsamında yapılan “Halkın katılım toplantısı”nın ardından, “İnceleme Değerlendirme Komisyonu” toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından proje ile ilgili nihai karar verildi. Son şekli verilen proje halkın görüşüne açıldı. 10 gün askıda kalacak olan proje ile ilgili görüş ve öneriler, bu süreç içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na veya Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine verilebilecek.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız