Ekonomi

Minibüsçülerin zam talebi yüzde 100’e çıktı

Kocaeli’de ulaşım hizmeti veren minibüsçü esnafı yüzde 50 olarak teklif verdikleri zam oranının son ÖTV zammı sonrası kendilerini kurtarmayacağını ifade ederek fiyatlara yüzde 100 zam istediklerini açıkladı

17 Temmuz 2023 Saat: 17:30
Minibüsçülerin zam talebi yüzde 100’e çıktı
Minibüsçülerin zam talebi yüzde 100’e çıktı

Akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan zam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre bazı akaryakıt ürünlerinde 5 liralık ÖTV artışı oldu. Bu kararla 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı toplamda 7,52, 98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 7,99 lira oldu. Motorinin litresi üzerinden 7,05 lira, LPG otogazda da 5.77 lira ÖTV alınmış olacak.

ZAM TALEBİ YÜZDE 100’E YÜKSELDİ

Toplu taşıma kooperatif başkanları KOTO’da bir araya gelerek son yapılan ÖTV zammı, MTV düzenlemesi ve içinde bulundukları son durum hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Esnaf adına açıklamayı Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt yaptı. Kocaeli Otobüs Minibüs ve Mot. Taş. Koop. Birliği Başkanı Mehmet Yaşar ve ilçe oda başkanlarınve sektör üyeleri de toplantıda hazır bulundu. Yeni zam taleplerini açıklayan Başkan Kurt, UKOME’den yüzde 50 olarak talep ettikleri zammın bu gelişme sonrasında kendilerini kurtarmasının mümkün olmadığını söyleyerek bu zam oranının yüzde 100’e çıkarılmasını talep ettiklerini ifade etti.

ŞEHİR İÇİ 16, TRAMVAY 13 LİRA OLACAK

4 Şubat 2023 tarihinde yapılan son zam ile birlikte şehir içi ücreti 8 lira, öğrenci, öğretmen ve 60 yaş üstü indirimli tarifesi 5 lira 50 kuruş, tramvay ücreti 6 lira 50 kuruş,  tramvay indirimli ücreti 4 lira 25 kuruş olmuştu. Deniz ulaşımında tam tarife 9 lira 50 kuruş olurken indirimli biniş 6 lira 25 kuruş seviyesine gelmişti. Son zam ile hat 250 ücreti 63 lira, hat 200 ise 33 liraya yükselmişti. Bu fiyatlar üzerinden yüzde 100 zam gelmesi halinde şehir içi ulaşım tam fiyatı 16 TL, tramvay ücreti ise 13 TL olmuş olacak. Vatandaşların İstanbul’a giderken en çok tercih ettiği 200 hattının tam fiyatı 66 TL’ye yükselecek.

SÜREKLİ DEVLETİN YANINDAYIZ

Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt yaptığı zam açıklamasında şunları söyledi, “15 Temmuz hain darbe girişimini andığımız 15 Temmuz demokrasi ve birlik gününde gece salalar okunurken akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisinin yüzde 200 üzerinde yükseltilmesi bu gecenin önemine binaen düşündürücü ve manidardır. 15 Temmuz 2016 da hain darbe girişimine karşı araçlarını tankların ve askeri kışlaların önüne siper eden meydanları boş bırakmayan bütün insanları meydanlara ücretsiz taşıyan sürekli devletin yanında olan bir topluluğuz.

BU ŞARTLARDA KALİTELİ HİZMET MÜMKÜN DEĞİL

28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçimlerde 19 TL olan motorin grubuna bugün yüzde 75 zam gelerek tarihi bir rekor kırılmıştır. Motorin zammi ile beraber diğer işletme giderleri, asgari ücret farkı. Bağkur, SGK, zorunlu trafik, kasko, yedek parça, bakım onarım, bandrol, lastik, muhasebe, çalışan şoför maaşları ayrıca MTV'ye gelen ikinci ödeme gibi birçok kalemde yüksek oranlardaki artışlar esnafımızın belini bükmüş ve kontak çeviremez hale gelmiş iken birde üzerine gelen bu ÖTV zammı ile üzülerek söylüyoruz ki bu şartlar altında halkımıza kaliteli ve makul hizmet vermemiz mümkün değildir.

YÜZDE YÜZ ZAM İSTİYORUZ

Bizler vermiş olduğumuz bu kamu hizmetinin aksamaması ve sürdürülebilir olması için ve bu zamların nerede duracağı belirsiz olduğu için acilen Büyükşehir belediye başkanımızın ve yönetiminin bu giderlerin karşılanabilmesi adına ücret tarifelerinin yüzde yüz değiştirilmesini talep etmekteyiz.” ifadelerini kullandı. Kocaeli Otobüs Minibüs ve Mot. Taş. Koop. Birliği Başkanı Mehmet Yaşar minibüsçüler olarak bu süreçte herhangi bir kontak kapatma eylemi yapmayı düşünmediklerini ifade etti.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli BizimŞehir Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız